Monitoring Practices in Supply Chain Sustainability Management : A Case Study - Parikka, Petra (2022)
Moderneista tietoverkoista huolimatta toimitusketjujen vastuullisuuden seuranta on tänä päivänä yrityksille edelleen haastavaa. Samaan aikaan sidosryhmien vaatimukset yritysten vastuullisuutta kohtaan kasvavat jatkuvasti. Toimitusketjun vastuullisuuden seurantaprosessi voi auttaa yrityksiä luovimaan näiden haasteiden välissä. Tämä tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena teollisuusyrityksessä. Tutkimuksen päämäärä oli kartoittaa yrityksen käytännöt toimittajien seurantaan ja muodostaa niistä toimitusketjun vastuullisuuden seurantaprosessi. Lisäksi tutkimus pyrki selvittämään yrityksen toimittajien näkemyksiä ja kokemuksia toimitusketjun vastuullisuuden seurannasta. Päämääränä oli löytää mahdollisuuksia kehittää seurantaprosessia ja käytäntöjä. Kirjallisuuskatsaus tehtiin kestävän toimitusketjun johtamista tutkivalle kirjallisuudelle. Kirjallisuudesta tutkimuksen kannalta tärkeiksi nousivat lähestymistapa, joka sisältää vastuullisuuden kaikki kolme osa-aluetta ja aidosti kestävän toimitusketjun käsite. Aineisto kerättiin puolistrukturoitujen haastattelujen avulla, joista kaksi tapausyrityksessä ja viisi toimittajilla. Tulosten perusteella toimittajat suhtautuvat myönteisesti seurantatoimiin. Toisaalta avoimuuden puute ja rajalliset resurssit nähtiin rajoituksina toimitusketjun seurannalle. Keskeinen kehitysidea tapausyrityksen seurantaprosessille oli tunnistaa yritykselle merkittävä vastuullisuusnäkökulma ja rakentaa tavoitteet ja sidosryhmäviestintä kyseisen osa-alueen ympärille.