Digitaalisen lompakon omaksumiseen vaikuttavat tekijät - Kangas, Petra (2022)
Verkkoasioinnin suosion jatkaessa kasvuaan korostuu myös digitaalisten identiteettien merkitys. Itsehallittava identiteetti on kehitteillä oleva lähestymistapa digitaaliseen identiteettiin, jossa henkilö hallitsee itse tietojaan ja niiden jakamista. Toisin kuin useimmissa aiemmissa identiteetinhallinnan malleissa, on sen keskiössä käyttäjä. Itsehallittavan identiteetin avulla parannetaan käyttäjien yksityisyyttä. Se poikkeaa aiemmista identiteetinhallinnan lähestymistavoista, joissa käyttäjä on riippuvainen esimerkiksi yksityisistä yrityksistä. Itsehallittavan identiteetin yhteydessä digitaalinen lompakko on sovellus, jonne käyttäjä voi tallentaa tietonsa ja jonka kautta käyttäjä hallitsee tietojensa jakamista. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaiset tekijät vaikuttavat kuluttajien digitaalisen lompakon omaksumiseen verkkokauppa-asioinnin yhteydessä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkielma koostuu teoriaosuudesta sekä empiirisestä osuudesta. Teoriaosuus käsittelee digitaalista identiteettiä, identiteetinhallintajärjestelmiä, itsehallittavaa identiteettiä, teknologian omaksumista ja UTAUT2-mallia. Tutkimusaineisto kerättiin kahdeksalla teemahaastattelulla. Haastateltavat olivat kuluttajia, joilla on kokemusta verkkokauppa-asioinnista. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tutkimustulosten perusteella turvallisuuteen ja luottamukseen liittyvät tekijät vaikuttavat olennaisesti kuluttajien digitaalisen lompakon omaksumiseen. Turvallisuuteen liittyvät riskit ja pelot vaikuttavat kielteisesti aikomukseen käyttää digitaalista lompakkoa, mutta läpinäkyvyydellä ja omien tietojen hallinnalla voidaan parantaa koettua turvallisuuden tunnetta. Kuluttajat arvostavat helppokäyttöisiä ratkaisuja, jotka nopeuttavat toimintoja, tehostavat prosesseja ja joita voi käyttää kaikkialla. Hinta ja muiden käyttäjien mielipiteet vaikuttavat kuluttajien digitaalisen lompakon omaksumiseen. Useimmat kuluttajat eivät ole halukkaita maksamaan digitaalisen lompakon käytöstä. Kuluttajat, jotka ovat tyytyväisiä nykyiseen digitaalisen asioinnin tilanteeseen, eivät välttämättä näe tarvetta digitaaliselle lompakolle.