Teknostressi digitaalisissa peleissä : case Genshin Impact - Teukku, Sanni (2022)
Teknostressi, eli teknologian aiheuttama stressi on nykyaikana yhä yleisempää, kun erilaiset teknologiat lisääntyvät kaikkialla ympärillämme. Tässä tutkielmassa tutkittiin vapaa-ajalla koettua teknostressiä, erityisesti digitaalisen pelin aiheuttamaa teknostressiä. Aihe kaipaa tutkimusta, sillä digitaalisten pelien pelaaminen on vuosi vuodelta suositumpaa, ja myös pelien voidaan todeta aiheuttavan pelaajissa stressiä ja negatiivisia tunteita. Tutkimuksen aihe on rajattu yhteen digitaaliseen peliin, kiinalaiseen Genshin Impact -peliin. Peli valittiin, koska se on maailmanlaajuisesti suosittu ja sopii lajityyppinsä vuoksi hyvin teknostressitutkimukseen. Tutkimuksessa selvitettiin, miten teknostressi ilme-nee pelatessa, millaisia erilaisia teknostressikokemuksia digitaalinen peli aiheuttaa, miten näitä kokemuksia voidaan lieventää, ja miksi pelaamista jatketaan teknostressistä huolimatta. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja laadullisena teemahaastatteluna. Kirjallisuuskatsaus osoitti, että vapaa-aikaan liittyvää teknostressitutkimusta on tehty vielä verrattain vähän, ja puolestaan digitaalisiin peleihin liittyvää teknostressitutkimusta ei ole tehty lähes lainkaan. Sekä organisaatiolähtöisestä teknostressitutkimuksesta että vapaa-aikaan liittyvästä teknostressitutkimuksesta saatiin kuitenkin vedettyä liitoskohtia myös digitaalisiin peleihin liittyvään teknostressiin. Tutkimuksen tulos-ten perusteella voidaan todeta, että eniten teknostressiä aiheuttivat seuraavat pelielementit: palkinnot ja hyödyt, gacha ja satunnaislukugeneraattori, grindaus (eli saman asian toistuva tekeminen jonkin tavoitteen takia), tekemisen paljous, aikarajat, eri pelialustat, co-op (cooperative mode, yhteistyötila) ja pelin haastavuus. Pelin aiheuttamaa teknostressiä puolestaan lievennettiin eniten omalla asenteella, pelin käyttötapaa muokkaamalla ja fyysisesti poistumalla pelilaitteen luota. Pelimotivaatioista voidaan todeta, että harvalla oli yhtä yksittäistä syytä pelaamiselle, vaan useammalla oli monia eri motiiveja. Suosituimpia motiiveja oli kuitenkin hahmot, tarina ja pelimaailman tutkiminen. Tutkimuksen tulokset tarjoavat tietoa sekä teknostressin tutkimusalalle, pelaajille itselleen, että myös digitaalisten pelien kehittäjille.