Costs and benefits of pyrrolizidine alkaloid sequestration in the wood tiger moth (Arctia plantaginis) - Mähönen, Marjut (2022)
Aposemaattiset lajit, kuten generalisti täpläsiilikäs (Arctia plantaginis), viestivät syömäkelvottomuudestaan pedoille esim. kirkkain värein. Täpläsiilikäs käyttää puolustuksessaan ravinnosta eristämiään pyrrolitsidiinialkaloideja (PA:t), joiden käsittelyyn käytettävät resurssit ovat resurssiallokaatioteorian mukaan pois jostain muusta, kuten kasvusta. PA:n vaikutukset voivat erota spesialisti- ja generalistilajien välillä. Tässä tutkimuksessa manipuloin PA:ta sisältävän kasvimateriaalin määrää ravinnossa ja tutkin, aiheuttavatko yhdisteet elinkiertokustannuksia liittyen 1) toukkavaiheen kasvuun ja kehitykseen 2) toukkien immuunivasteen voimakkuuteen 3) aposemaattiseen väritykseen 4) puolustusnesteiden käyttöön aikuisvaiheessa sekä 5) parittelumenestykseen käyttäen täyssisarkoeasetelmaa. Tutkin myös mahdollisia geneettisiä eroja kolmen genotyyppilinjan avulla. PA-toukilla ilmeni mahdollisia allokaatiokustannuksia: ne kasvoivat nopeammin ja kehittivät isompia varoitussignaaleja mutta reagoivat immunologisesti heikommin. PA-ravinto alensi kotelopainoa, toukkien melanisaatiota ja naaraiden lisääntymiskykyä. Vaikutusta ei ollut aikuisvaiheen väritykseen tai puolustusnesteiden käyttöön, joissa sen sijaan ilmeni genotyyppien välisiä eroja. Tulokset lisäävät tietoa generalistien kyvystä käsitellä PA-yhdisteitä.