Summary: | Miten tietoturva näkyy toimittajan arkityössä, entä millaisia tietoturvaan liittyviä uhkia toimittajat kokevat työssään? Tässä maisterintutkielmassa paneudutaan journalismin ja tietoturvan monimutkaiseen suhteeseen haastattelemalla kotimaisia toimittajia heidän kokemuksistaan tietoturvasta ja sen riskeistä. Tutkimuksen tavoitteena oli koota rivitoimittajien kokemuksia aiheesta tutkimusta varten ja peilata aktiivisessa kansainvälisessä tutkimuksissa ilmenneisiin havaintoihin.
Tutkimus toteutettiin keväällä 2022 haastattelemalla neljää suomalaisessa mediatalossa työskentelevää toimittajaa. Aineisto kerättiin puolistrukturoidun haastattelun keinoin ja analysoitiin temaattista sisällönanalyysia käyttäen. Aineistossa ja analyysissa kuullaan toimittajien omaa käsitystä uhkakuvista ja ongelmatilanteista, mutta myös ratkaisuehdotuksista ja kehittämistoiveista. Työantaja saa kriittisen roolin monen haastateltavan suulla: tietoturva ei työntekijän silmin tarkoita vain valmiiksi asennettua työkonetta tai intranetin syövereistä löytyviä ohjeita. Ala kaipaisi tulosten perusteella asennemuutoksen lisäksi selkeämpiä tietoturvaa parantavia toimintamalleja sekä yhteisiä pelisääntöjä. Tutkimusaineisto pitää sisällään huolta, mutta myös toivoa: tietoturvasta puhuminen on yleistynyt toimituksissa ja toimittajat ovat itse pohtineet ratkaisuja käytännön ongelmatilanteisiin
Tulosten perusteella suurimpina ongelmina toimittajat kokevat tietoturvallisuuden abstraktiuden, osaamattomuuden kokemukset ja lähdesuojan kaksisuuntaisuuden haasteet. Työnantajan ristiriitaisuus tietoturvan priorisoinnissa herättää arvokasta keskustelua, samoin tietoturvauhkien tunnistamisen haasteet. Se, miten journalismia tulevaisuudessa tehdään entistä turvattomammassa verkkomaailmassa, on kiinni sekä tekijöistä että johtoportaasta.
|