The differences in Borrelia afzelii infections and ectoparasitic infestations between urban and rural bank voles (Myodes glareolus) - Knuutila, Sonja (2022)
Kaupungistuminen tapahtuu kiihtyvällä vauhdilla koko maailmassa, samaten ihmisten ja villieläinten kohtaamiset lisääntyvät lisäten ihmisten riskiä saada eläinvälitteinen taudinaiheuttaja ja siten sairaus eläinkontaktin välityksellä. Kaupunkien lajiyhteisöjä dominoivat lajit ovat yleensä niitä, jotka toimivat isäntinä zoonoosipatogeeneille. Esimerkiksi metsämyyrä (Myodes glareolus), joka on yksi Suomen yleisimmistä nisäkkäistä, levittää tauteja ihmisiin (esim. myyräkuume) tai osallistuu patogeenien normaaliin kiertokulkuun luonnossa (borrelioosia aiheuttava Borrelia afzelii-bakteeri). Eroista B. afzeliin esiintymisessä kaupunki – ja metsäalueiden välillä tiedetään vain vähän, samaten kuten B. afzelii-infektion vaikutuksesta metsämyyrän lisääntymiskuntoon. Pro gradu-tutkimukseni tavoitteena on tuoda lisätietoa B. afzeliin ja ulkoloistartuntojen levinneisyydestä metsämyyrissä kaupunki- ja maaseutualueilla. Tutkimuksessani selvitän, eroaako metsämyyrän todennäköisyys saada B. afzelii-bakteeri tai ulkoloistartunta kaupunki- ja maaseutuympäristöissä ja vaikuttaako metsämyyrän B. afzelii- infektio tai ulkoloistartunta naaraan lisääntymistodennäköisyyteen tai -panostukseen. Tutkimuksessani käytin metsämyyriä, jotka pyydettiin joko Jyväskylän kaupunkialueiden metsistä, tai lähimaaseutualueiden metsistä. Todensin metsämyyrän patogeeni-infektion korvapaloista eristetystä DNA:sta reaaliaikaisella PCR-analyysillä. Kaikki havaitut B. afzelii infektiot olivat kaupunkialueilta pyydetyissä metsämyyrissä. Puutiais- ja korvapunkkitartuntoja oli enemmän kaupunkialueilla kuin maaseudulla, kirpputartunnoissa ei ollut merkitsevää eroa alueiden välillä. Vanhalla metsämyyrällä infektio on todennäköisempi kuin nuorella, sekä uroksilla on isompi infektiotodennäköisyys kuin naarailla tai jos yksilöllä on puutiaisia. B. afzelii -infektio ei vaikuttanut naaraan lisääntymistodennäköisyyteen tai -panostukseen. B. afzelii infektioiden esiintyvyys jyrsijäisännillä on korkeampi Jyväskylän kaupunkialueilla kuin metsäalueilla, joten ihmisilläkin on todennäköisesti suurempi riski saada borrelioosi kaupunkialueilla kuin metsäalueilla.