Sustainability management implementation in a Finnish SME - Kervinen, Ville (2022)
Globaalit ympäristöongelmat vaikuttavat organisaatioiden taloudelliseen vakauteen sekä haastavat nykyiset johtamismenetelmät. Kestävän kehityksen johtamismenetelmille näh- dään kasvavaa tarvetta, mutta lukuisista työkaluista ja menetelmistä huolimatta niiden käyttöönotto on rajallista. Onkin todettu, että kestävän kehityksen johtamisen suunnittelun ja käyttöönoton välisistä rajoitteista on tutkimuspuutteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kestävän kehityksen johtamisen käyttöönoton edellytyksiä tutkimalla, tunnistamalla ja luokittelemalla siihen vaikuttavia tekijöitä. Samalla se pyrki tuomaan uutta tietoa edellä esitettyihin tutkimuspuutteisiin. Tapaustutkimus tarkastelee suomalaisen pk-yrityksen kestävän kehityksen johtamisen toteutukseen vaikuttavia tekijöitä ympäristönäkökulmaa painottaen, koska kohdeorganisaatio tarvitsi perustan ympäristöjohtamiselle. Tutkielma tarkasteli kestävän kehityksen johtamista kriittisten tapausten tekniikan avulla, ja yhdisti ympäristö- sekä kestävän kehityksen johtamisen näkökulmat datan triangulaation avulla. Tutkimustulokset toivat esille 30 tekijää, jotka vaikuttivat kohdeorganisaation kestävän kehityksen johtamisen käyttöönottoon. Tunnistetut tekijät jaettiin seitsemään kategoriaan sisällönanalyysin perusteella. Muodostetut kategoriat olivat johdon rooli, organisaatiorakenne, yhteistyö sidosyhtiön kanssa, työntekijöiden rooli, imagohyöty, organisaatiokulttuuri ja kansalliset tekijät. Tuloksista kävi ilmi myös kohdeorganisaation ympäristövaikutukset, joita hyödynnettiin ympäristöjärjestelmän toteuttamismallin luomisessa. Luodun mallin pohjalta kohdeorganisaatio voi kehittää ympäristöjohtamista.