Vapaan käden vuorovaikutus virtuaalitodellisuudessa - Ovaskainen, Samuel (2022)
Nykyisellään on tarjolla virtuaalitodellisuuden ratkaisuja, jotka mahdollistavat ympäristön kanssa vuorovaikuttamisen ilman käsissä pidettäviä ohjaimia. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten ohjainten puute muuttaa vuorovaikuttamista virtuaalitodellisuudessa. Tutkimuksessa havaittiin, että menetelmien välillä on merkittävää osin tehtävästä riippuvaa vaihtelua. Datahansikkaiden havaittiin pärjäävän yleisesti kamerapohjaisia menetelmiä paremmin, mutta varsinkin esineiden kanssa vuorovaikuttaminen oli kamerapohjaisilla menetelmillä haastavaa. Suuressa osassa tehtäviä ohjaimet pärjäsivät kuitenkin menetelmien kanssa yhtä hyvin tai jopa paremmin.