"Parhaat likit parhaassa järjestyksessä" : tapaustutkimus musiikkiteknologian käyttäjäkokemuksista sairaalaympäristössä - Leppänen, Susanna; Taipale, Marianne (2022)
Tässä tapaustutkimuksessa tarkastellaan uuden musiikkiteknologian käyttäjäkokemuksia sairaalaosastolla. Tutkimuksessa kerättiin tietoa KAiKU Play -sovelluksen käytöstä motivoivuuden, käyttäjäkokemuksen ja musiikkivalintojen osalta. Aiemmissa tutkimuksissa (esim. Friedman ym. 2014; Friedman, Reinkensmeyer & Bachman 2011) on saatu lupaavia tuloksia musiikkiälylaitteen motivoivasta ja informatiivisesta merkityksestä motorisessa kuntoutuksessa. KAiKU Play -mobiilisovelluksessa kosketus tuottaa äänipalautteen. Äänipalautetta voidaan hyödyntää myös kuntoutuskontekstissa, jolloin sen tarkoitus on ohjata tekemään kuntoutusharjoituksia oikein, sekä motivoida tekemään kuntoutumisen kannalta riittävä määrä toistoja. Lisäksi musiikin terveys- ja hyvinvointivaikutukset ilmenevät esimerkiksi kognitiivisessa ja sosiokulttuurisessa kontekstissa (esim. Thompson 2015). Päätutkimuskysymyksiä ovat: “miten tutkittava suhtautuu uuteen teknologiaan?”, “motivoivatko musiikki, teknologia ja auditiivinen palaute harjoitteluun?” sekä “miten sovelluksen käytettävyys koetaan sairaalaympäristössä?”. Tutkimuksen aineisto on kerätty yhdeltä tutkittavalta syksyn 2021 aikana kuuden tapaamisen yhteydessä avoimen haastattelun keinoin. Haastatteluaineisto on analysoitu aineistolähtöisesti laadullisen sisällönanalyysin menetelmin, ja tarkasteltavien teemojen lisäksi aineiston koodauksessa on otettu huomioon aineistosta nousevia tutkittavan henkilökohtaisia näkemyksiä ja ilmiöitä. Tutkimus tuottaa tuotekehityksen kannalta tärkeää tietoa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että musiikkiteknologisen laitteen käyttöön vaikuttivat sairaalaympäristön resurssit sekä motivaatio, joka koostui innokkuudesta uuden sovelluksen käyttöä ja sen musiikillista sisältöä kohtaan. Musiikin eri elementtien, kuten rytmin, harmonian ja melodian edustus eri tyylilajeissa vaikuttivat tutkittavan tapaan käyttää musiikillista sisältöä harjoittelussaan. Lisäksi tutkimus osoittautui tutkittavalle terapeuttiseksi prosessiksi, jossa hän pääsi reflektoimaan sovelluksen käyttöä ja ajatuksia omasta suhteestaan musiikkiin. Havainto tukee reflektiokeskustelun tarvetta sovelluksen itsenäisen käytön rinnalla. Tutkimuksesta saatua tietoa voidaan soveltaa esimerkiksi KAiKU Play -sovellukseen yhdistettävien puettavien älylaitteiden jatkotarkastelussa, sekä yleisemmin sairaalaympäristöön vietävän tai musiikkiterapian tarkoituksiin suunnitellun mobiiliteknologian ja sovellusten kehittämisessä.