"Se on hyvä elämä ollut luultavasti tapana" : yli 90-vuotiaiden näkemyksiä pitkän iän salaisuudesta - Vanhanen, Anni (2022)
Vuonna 2018 yli 65-vuotiaiden määrä ylitti alle viisivuotiaiden määrän koko maailman väestössä ensimmäistä kertaa historiassa. Ikääntyneiden kasvavan määrän johdosta kaikkialla maailmassa terveyden edistämisestä vastaavat tahot etsivät ratkaisuja kokonaisvaltaisesti terveiden ja aktiivisten elinvuosien tukemiseksi. Pitkäikäisillä on usein paljon terveitä elinvuosia takanaan ja he ovat eläneet aktiivista elämää. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata yli 90-vuotiaiden näkemyksiä pitkän iän salaisuudesta. Tutkimus koostuu 45 Tampereen yliopiston Tervaskannot 90+ tutkimuksessa kerätystä elämäntarinahaastattelusta. Puolistrukturoidut haastattelut ovat toteutettu vuonna 2012 Tampereella useamman haastattelijan toimesta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin.