Lastensuojelun systeeminen toimintamalli : sosiaalityöntekijöiden kokemuksia ja mallin toimivuuteen vaikuttavia tekijöitä - Järvi, Laura; Lepola, Marika (2022)
Pro gradu -tutkielmassa selvitämme työntekijöiden kokemuksia lastensuojelun systeemisestä toimintamallista. Tutkimme, toteutetaanko systeemisen toimintamallin ydinelementtejä toimintaperiaatteiden mukaisesti ja kuinka hyvin lastensuojelun systeemisen toimintamallin ydinelementteihin kuuluva systeeminen viikkokokous toimii työntekijöiden näkökulmasta. Systeeminen toimintamalli on ajankohtainen aihe lastensuojelussa ja sitä toteutetaankin jo 18 maakunnassa. Laadimme tutkielmaamme varten sähköisen kyselylomakkeen, jota hyödyntäen selvitimme työntekijöiden kokemuksia systeemisestä toimintamallista. Analysoimme saatuja tuloksia ensin deskriptiivisesti toimintamallin teoriaan verraten sekä tilastollisesti korrelaatio- ja varianssianalyysiä hyödyntäen. Tuloksista käy ilmi, että systeemistä toimintamallia sovelletaan vaihtelevasti ja ydinelementtien määritelmät eivät aina toteudu alkuperäisen määritelmän mukaisesti. Lisäksi systeemistä asiakastyötä tehdään usein vain pienen asiakasosan kanssa, joka heikentää toimintamallista saatavia hyötyjä. Systeeminen työskentely rajoittuu liian usein myös pelkästään viikkokokouksiin. Viikkokokouksista nähdään olevan paljon hyötyä, mutta ne koetaan usein myös raskaina. Löysimme systeemisen asiakastyön menetelmien käytön laajuudella selvän yhteyden viikkokokousten hyödyllisyyteen. Muutamilla muutoksilla, kuten työntekijöiden asiakasmäärän vähentämisellä, koulutuksen lisäämisellä sekä koordinaattorin roolin vahvistamisella voitaisiin saada hyvää kehitystä toimintamallin käytölle lastensuojelussa.