Lääkkeiden kohdistaminen DNA-origameilla - Järvinen, Heini (2020)
Tutkielmassa käsitellään lääkkeiden aktiivista kohdistamista ja kuljettamista DNA-origameja hyödyntävillä nanorakenteilla. DNA-nanoteknologia hyödyntää nanorakenteiden itsejärjestäytymistä kyetäkseen vaikuttamaan näissä mittakaavoissa esiintyviin reaktioihin ja tapahtumiin. DNA-molekyylien avulla on mahdollista muodostaa lääkkeiden kuljettimia, jotka kykenevät kiertämään tai korjaamaan muiden kuljettimien yleisiä, epätoivottuja ominaisuuksia, lisäämään lääkkeiden kohdentumista tiettyihin kudoksiin ja vähentämään lääkkeiden epäonnistuneesta kohdentamisesta aiheutuneita sivuvaikutuksia. DNA-nanoteknologiaan ja -origameihin perustuvat sovellukset ovat osoittaneet lukuisia hyödyllisiä, biologisiin ympäristöihin soveltuvia ominaisuuksia, joilla voidaan mahdollisesti ratkaista joitakin lääketieteen ja nykyisten kuljettimien keskeisimpiä ongelmia. Tutkielmassa perehdytään ja analysoidaan tieteenalan kohtaamia merkittävimpiä haasteita ja esitetään mahdollisia ratkaisuja näiden haasteiden ylittämiseksi.