Das Frauenbild in Uwe Timms Novelle Die Entdeckung der Currywurst : Eine Figurenanalyse - Laitinen, Reija (2022)
Tämä maisterintutkielma tutkii Uwe Timmin novellin Die Entdeckung der Currywurst naishahmoa ja teoksen kautta välittyvää naiskuvaa. Novelli on julkaistu vuonna 1993. Rouva Lena Brücker on novellin päähenkilö, joka piilottaa asuntoonsa rintamakarkurin, merivoimien Hermann Bremerin, ja Lena päätyy pitämään Bremerin asunnossaan noin kuukauden ajan. Tässä Lena onnistuu epäämällä Bremerilta tiedon sodan päättymisestä. Heidän suhteessaan voidaan mm. nähdä perinteisten sukupuoliroolien käänteisyyttä, mikä on yksi tässä tutkielmassa analysoitu aspekti, joka vaikuttaa teoksen välittämään naiskuvaan. Tässä tutkielmassa novellin naiskuvan analyysi tukeutuu feministiseen näkökulmaan ja kirjallisuustieteellisiin käsitteisiin. Keskeisimpiä käsitteitä ovat naiskuva, novellin tekstilaji ja hahmo. Tutkimuksen toteutukseen on käytetty hahmoanalyysiä, jonka kautta päädyttiin valitsemaan analyysin aspekteiksi päähenkilön ulkoinen olemus ja toiminta niin hänen elämänsä aikana kuin myös miessuhteissaan. Novellin keskeinen tarina sijoittuu 1940-luvulle, joten myös raunionaiset ovat oleellinen teema. Tutkimuksen tuloksena mm. huomattiin, ettei novelli välitä yksipuolista vaan moninaisen naiskuvan, sillä teoksen päähenkilö omaa niin feminiinisiä kuin maskuliinisiakin piirteitä.