Validation of the breast cancer Analysis Protocol Packages (APPs) for the determination of estrogen and progesterone receptors (ER, PR), human epidermal growth factor recep- tor 2 (HER2) and proliferation index (Ki67) in breast cancer - Heikinmäki, Nella (2022)
Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä maailmassa. Sillä on merkittävä vaikutus kansanterveyteen sekä yhteiskuntaan ja tämän vuoksi sitä on tutkittu laajasti jo pitkään. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on validoida kaupallisen VIS (Visiopharm A/S) kuva-analyysiohjelmiston analyysiprotokollatpaketit (APP:t) käytettäväksi Seinäjoen keskussairaalan patologian osastolla. APP:ja käytetään rintasyövän ennustetekijöiden, estrogeenireseptorin (ER APP), progesteronireseptorin (PR APP), proliferaa-tioasteen (Ki67 APP) sekä ihmisen epidermaalisen kasvutekijäreseptori 2:n (HER2 APP), määrittämiseen. Validaatio tehtiin vertaamalla APP:ien määrittämää analyysitulosta patologin antamaan tulokseen yhteensä 67 tapauksesta. ER:n tapauksessa 20, PR:n tapauksessa 28 ja Ki67 tapauksessa vain 14 tapauksen osalta APP:ien analyysitulokset olivat hyviä, eli erosivat korkeintaan +/- 2 % patologin antamista tuloksista. HER2 näytteiden osalta kuva-analyysiohjelmisto ei tunnistanut statuksia 0 ja 2 kunnolla ja antoi useimmiten tulokseksi 1 tai 3. Tulosten perusteella voidaan todeta, ettei ohjelmistoa voida ottaa kliiniseen diagnostiseen käyttöön sellaisenaan. Sitä voidaan kuitenkin käyttää diagnostiikkaa tukevana välineenä, mikäli se katsotaan ajankäytöllisesti järkeväksi. Yli puolessa tutkimuksen tapauksista kuva- analyysiohjelmistolla kesti yli 40 minuuttia analysoida yksi tapaus.