Korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia urheilukellojen käytöstä sekä omaksumiseen vaikuttavat tekijät ja toimet muutosvastarinnan vähentämiseksi - Mäki, Sanni (2022)
Erilaisten hyvinvointiteknologioiden sekä urheilukellojen käyttö on lisääntynyt viimeisinä vuosina merkittävästi. Markkinoille tulee koko ajan lisää parempia ja kalliimpia urheilukelloja, joita ostetaan oman aktiivisuuden ja hyvinvoinnin seuraamisen helpottamiseksi, motivaation lisäämiseksi tai statussymboleiksi. Tämän pro gradu -tutkielman toisessa sisältökappaleessa syvennymme ensin siihen mitä hyvinvointiteknologiat ovat sekä siihen, mitkä tekijät niiden omaksumiseen vaikuttavat ja siihen millaisia riskejä hyvinvointiteknologioiden käyttöön liittyy. Luvussa esitellään myös kaksi teknologian omaksumisen teoriaa. Kolmannessa sisältökappaleessa keskitymme hyvinvointiteknologioista erityisesti urheilukelloihin ja tarkastelemme niiden käyttöä, käyttöön vaikuttavia esteitä sekä muutosvastarintaa vähentäviä tekijöitä. Tällainen muutosvastarintaa vähentävä tekijä on esimerkiksi laitteen sekä sen käyttöjärjestelmän huolellinen suunnittelu ja laitteesta saatavat kannustavat ilmoitukset. Tutkielman empiirisessä osuudessa toteutetut haastattelut avaavat korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia urheilukellojen käytöstä sekä sitä millaisilla toimilla urheilukellojen muutosvastarintaa voidaan vähentää. Haastatteluihin osallistuneilla korkeakouluopiskelijoilla oli monia erilaisia kokemuksia urheilukellojen käytöstä. Negatiivisia kokemuksia olivat esimerkiksi kellon huono akunkesto, aiemmat kokemukset, hinta, epämukavuus tai se, ettei urheilukello sovi tällä hetkellä omaan elämäntilanteeseen. Urheilukellojen muutosvastarintaa taas voidaan tämän tutkimuksen perusteella vähentää parantamalla urheilukellojen akunkestoa sekä tiedon luotettavuutta, tekemällä synkronoinnista helpompaa, kelloista mukavampia ja suunnittelemalla kellot sopimaan yhä useampaan urheilulajiin.