Tunnistaako toimittaja uupumuksen? : tutkimus nykypäivän toimittajille työuupumusta aiheuttavista tekijöistä - Salmela, Jussi (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään tekijöitä, jotka aiheuttavat nykypäivän toimittajille työuupumusta. Muut keskeiset kysymykset ovat, miten toimittajat itse tunnistavat uupumuksen oireita ja millaisia ne ovat sekä minkälaisia keinoja toimittajat ovat kehittäneet työuupumuksen oireiden käsittelyyn. Tutkimuksen aineisto koostuu 30 puolistrukturoidusta teemahaastattelusta. Haastattelut on kerätty osana Jyväskylän yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteistä Media Work 2030 -hanketta. Näiden lisäksi hankkeessa on kerätty laaja kyselyaineisto, josta koottua tulosten raportointia tässä tutkimuksessa hyödynnetään. Haastatteluaineisto on analysoitu hyödyntäen laadullista sisällönanalyysiä ja teemoittelua. Näiden aineistojen avulla tavoitteena on löytää toimittajille ominaisia työuupumustekijöitä sekä pureutua niiden aiheuttajiin. Kyselyaineiston tuloksista on koostettu alustava raportti keväällä 2020. Sen havaintoja suhteutetaan haastatteluista tehtyihin havaintoihin. Toimittajien työ on viime vuosien aikana muuttunut aiempaa kiireisemmäksi ja laaja-alaisemmaksi. Työelämän digitalisaation myötä ”multitaskaaminen” ja pirstaloitunut työ alkavat olla arkipäivää. Samalla mediatalot kamppailevat taloudellisten haasteiden keskellä, mikä on johtanut muun muassa henkilöstön vähennyksiin. Lisääntynyt kiire yhdistettynä toimittajille ominaiseen vahvaan ammatilliseen kutsumukseen sekä huoleen alan tulevaisuudesta on saanut aikaan sen, että työn kuormitus on kasvanut. Toimittajan ja media-alan työn muutokset antavat otollisen lähtökohdan tarkastella, miten toimittajat jaksavat työssään ja mikä mahdollisesti aiheuttaa heille uupumusta.