Was sagt man statt des Wortes 'Neger' : Korpusuntersuchung zu den alternativen Bezeichnungen des Wortes 'Neger' und politisch korrekten Sprache - Viita-aho, Marjut (2022)
Tässä maisterintutkielmassa tutkittiin miten sanan 'Neger' käyttö on muuttunut, käytetäänkö sitä edelleen ja minkälaisissa konteksteissa sen käyttö ilmenee. Tutkielman tavoitteena oli myös selvittää minkälaisia poliittisesti korrekteja vaihtoehtoisia ilmauksia sanasta 'Neger' voidaan käyttää, mitä niistä käytetään yleisimmin ja minkälaisia konnotaatioita niiden käytön yhteydessä ilmenee. Tässä tutkimuksessa tutkittuja vaihtoehtoisia ilmauksia olivat Afrodeutsche(r), Afroamerikaner(in), People/Person(s) of Colo(u)r, Schwarze(r) Mann/Frau/Mensch/Person/Deutsche, schwarze(r) Mann/Frau/Mensch/Person/Deutsche sekä Mann/Frau/Person/Mensch mit dunkler Hautfarbe. Tutkimus toteutettiin empiirisenä määrällisenä tutkimuksena ja materiaalina käytettiin DeReKo-korpuskokoelmaa sekä Cosmas II – ohjelmaa. Ilmausten analysointi toteutettiin tutkimalla ilmaisujen yleisyyttä sekä myötäesiintyjiä määrällisesti korpusdatan avulla. DeReKo – korpuksen analysoinnissa saatiin selville, että 'Neger' – sanan käyttö saksan kielessä on laskenut vuosina 2020-2021 ja vaihtoehtoiset ilmaukset People of Color, Schwarze(r) Mann/Frau/Mensch/Person/Deutsche sekä schwarze(r) Mann/Frau/Mensch/Person/Deutsche ovat yleisimpiä vaihtoehtoisia ilmauksia. Sen sijaan ilmausten Afrodeutsche(r) sekä Mensch/Person/Frau/Mann mit dunkler Hautfarbe käyttö on selkeästi vähäisempää. Yleisin konnotaatio kaikille vaihtoehtoisille ilmauksille oli Rassismus/rassistisch. 'Neger' – sanan myötäesiintyjät poikkesivat vaihtoehtoisten ilmausten myötäesiintyjistä. Tutkimuksen tuloksista sekä erinäisiä lähteitä hyödyntäen voidaan olettaa, että ilmaukset People of Color sekä Schwarze(r) ovat poliittisesti korrekteja ilmaisuja sanan 'Neger' sijaan.