Koettua työmarkkinaepävarmuutta paikantamassa : työllistymisusko ja sen yksilö- ja organisaatiotason ennustajat suomalaisten palkansaajien keskuudessa - Savinainen, Anita (2022)
Ulrich Beckin (1992; 2000) luonnehdinta riskiyhteiskunnasta ulottuu ajatuksiin toisen modernin työurien mahdollisesta epävarmuudesta. Kun koko uran kestävä palkkatyö samalla työnantajalla ei ole enää lupaus, työmarkkinoilla keskiöön nousee yksilön työllistyvyys. Työllistymisusko eli koettu työllistyvyys kuvaa koettua helppoutta löytää vähintään nykyistä vastaava työpaikka. Liittäen prekariaattikeskusteluun, työllistymisuskoa voidaan pitää myös koetun työmarkkinaepävarmuuden mittarina. Osana pyrkimystä parantaa yhteiskunnallisesti ja yksilöille merkittävää työurien keskeytyksetöntä jatkuvuutta, tässä opinnäytetyössä selvitetään, millaista suomalaisten palkansaajien työllistymisusko on ja mikä sitä ennustaa juuri Suomen yhteiskunnallisessa kontekstissa. Aineistona toimii ISSP 2015: työorientaatiot IV: Suomen aineisto, josta on poimittu työssäkäyvät palkansaajat (N=564). Aineistoa analysoidaan yksi- ja kaksisuuntaisen varianssianalyysin, korrelaatioiden sekä lineaarisen regressioanalyysin keinoin.