Summary: | Lukion opetussuunnitelmassa 2020 painotetaan muun muassa oppilaiden kulttuurista osaamista. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että opetuksen tavoitteena on auttaa oppilaita selviytymään erilaisissa kulttuurisissa ympäristöissä sensitiivisesti eri kulttuureihin suhtautuen. Nykyiset englannin kielen oppikirjat ja muut materiaalit eivät kuitenkaan välttämättä täysin vastaa oppilaiden tarvitsemaa kulttuurillista opetusta. Oppikirjojen teksteistä sekä tehtävistä puuttuu autenttisuus sekä usein myös keinot motivoida oppilaita.
Tämän materiaalipaketin pohjana toimii teoriaosa, jossa käydään läpi kulttuurin sekä kulttuuritietoisuuden käsityksiä sekä elokuvien autenttisuuden ja motivaatiokyvyn hyödyntämistä opetuksessa. Teoriaosuus käsittelee myös englanninkielisiä maita Kachrun kolmen ympyrän mallin avulla ja perustelee materiaalipakettiin valikoituneet maat tämän avulla. CEFR 2001 ja Lukion opetussuunnitelma 2020 toimivat perustana koko materiaalin tekemiselle, ja ne kertovat materiaalipaketin aiheiden käsittelemiseen vaadittavat kulttuurilliset sekä kielelliset taidot.
Materiaalipaketti sisältää monipuolisia tehtäviä jaoteltuina erilaisten kulttuurillisten aiheiden alle. Tehtävien tarkoituksena on lisätä ja monipuolistaa oppilaiden tietoutta englanninkielisten maiden kulttuureista elokuvien avulla, sekä helpottaa oppilaiden mahdollista tulevaa kulttuurienvälistä kommunikointia. Suuri osa tehtävistä onkin keskustelua ja elokuvien pätkien tai trailereiden katsomista, mutta myös tiedon itsenäistä etsintää. Maat, joista materiaalipaketin elokuvat ovat peräisin, on valittu pohjautuen sekä Kachrun teorian Inner Circle:stä että Outer Circle:stä, maiden elokuvateollisuuksien suomien mahdollisuuksien eli englanninkielisten elokuvien, mukaan. Materiaalipaketti on tarkoitettu lukion englannin kielen opettajille, jotka haluavat käyttää elokuvia opetuksessaan ja tarvitsevat lisämateriaalia kulttuurista opettamiseen.
|