Peliteorian perusteita ja sovelluksia evoluutioekologiassa - Kangasniemi, Maaria (2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda yleiskatsaus peliteoriaan ja sen soveltamiseen biologiassa. Tutkielmassa käsitellään aluksi sellaisia kahden pelaajan pelejä, joissa toinen voittaa sen minkä toinen häviää. Tällaisissa nollasummapeleiksi kutsutuissa peleissä pelaajien voitot summautuvat siis nollaksi. Nollasummapelien yhteydessä määritellään molemmille pelaajille optimaaliset strategiat, jotka ovat parhaan mahdollisen voiton tuottavia strategioita. Optimaalisten strategioiden etsimisen jälkeen esitellään Von Neumannin minimax-lause, jonka mukaan lopputuloksen kannalta ei ole väliä, kumpi pelaaja optimoi ensin strategiansa. Sama voitto saavutetaan molemmissa tapauksissa, jolloin tätä kyseistä voittoa kutsutaan myös pelin arvoksi.