Kansainvälisesti hajautettujen projektien haasteiden hallinta - Mäenpää, Sannakaija (2022)
Kansainvälisesti hajautetut IT-projektit ovat yleistyneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana huomattavasti, mutta projektien hajautus tuo mukanaan myös omanlaisiaan haasteita, jotka vaikuttavat projektien onnistuneeseen hallintaan. Tässä tutkimuksessa näitä haasteita tarkastellaan neljän eri etäisyyden muodon näkökulmasta: maantieteellisen, ajallisen, sosiokulttuurillisen ja tavoitteellisen etäisyyden kautta. Maantieteellistä etäisyyttä voidaan mitata sillä, kuinka kaukana projektitiimin jäsenet sijaitsevat toisiinsa nähden, ajallista etäisyyttä tiimin jäsenten välisillä aikaeroilla, sosiokulttuurillista etäisyyttä taas siinä, kuinka hyvin projektitiimin jäsenet ymmärtävät toistensa toimintatapoja, ja tavoitteellista etäisyyttä puolestaan siinä, kuinka yhtenäiseksi projektin eri osa-alueet ja toimipisteet kokevat tavoitteensa ja toimintatapansa. Projektin hajautuneisuus onkin usein yhdistelmä useampaa eri etäisyyttä. Haasteita lievittämään on projektipäälliköillä olemassa monia erilaisia ratkaisuja, joita pyrittiin selvittämään tällä tutkimuksella. Ratkaisuja on verrattu teoreettiseen hajautettujen projektien riskienhallinnan viitekehykseen, eli tarkasteltu ratkaisuja hajautetun projektin suunnittelun ja koordinaation, sekä projektitiimin sosiaalisen ja teknisen integraation ratkaisujen näkökulmasta. Suunnittelun ratkaisut keskittyvät projektien hajautuksen mahdollisuuksiin ja kontrolloinnin ratkaisut sen etenemisen seurantaan, kun taas sosiaalisen integraation ratkaisuilla pyritään projektitiimin kulttuurillisen yhteisymmärryksen luomiseen, ja teknisellä integraatiolla parannetaan teknistä yhteensopivuutta eri hajautettujen sijaintien välillä. Tässä tutkimuksessa on myös selvitetty sitä, voiko hajautetun projektin haasteita ratkaista ketterän projektinhallinnan menetelmillä. Tätä tutkimusta varten on haastateltu yhdeksää erilaisissa projektinhallinnallisissa tehtävissä työskentelevää henkilöä viidestä eri kansallisuudesta, jotta voidaan selvittää, miksi ja miten projekteja hajautetaan kansainvälisesti, millaisia haasteita projektipäälliköt kokevat hajautettujen projektien parissa, ja millaisia ratkaisuja heillä on käytössään hajautuksen tuomien haasteiden lievittämiseksi.