Tiedolla johtaminen sosiaali- ja terveysalalla henkilöstöhallinnon näkökulmasta - Patrikainen, Milla (2022)
Suomessa on tällä hetkellä käynnissä yksi Suomen historian merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista: sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus eli sote-uudistus. Tiedolla johtaminen on tunnistettu yhdeksi sote-uudistuksen onnistumisen perusedellytykseksi. Sote-palveluiden järjestämisessä henkilöstön rooli on merkittävä, joka on korostunut entisestään viimeaikaisten lakkojen aikana. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää tiedolla johtamisen mahdollisuuksia, haasteita ja tarpeita sosiaali- ja terveysalalla henkilöstöhallinnon näkökulmasta, koska aiempaa tutkimusta aiheeseen liittyen ei juurikaan ole. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta sekä empiirisestä osiosta. Empiirinen osio toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa haastateltiin aihealueen kannalta keskeisiä asiantuntijoita ja johtajia puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla. Tutkimuksen tulokset analysoitiin temaattisen analyysimenetelmän keinoin. Tutkielman tulosten perusteella tiedolla johtamisen nähdään tarjoavan valtavasti mahdollisuuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle, kuten parempaa kilpailuetua, henkilöstösuunnittelua ja osaamisen johtamista. Tiedolla johtamisen avulla on mahdollista saada oikea määrä henkilöstöä oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan ja oikealla osaamisella. Kuitenkin myös useita haasteita ja tarpeita tiedolla johtamiseen tunnistettiin. Keskeiset haasteet tunnistettiin liittyvän muun muassa tiedon yhdisteltävyyteen, teknologioihin, tiedon hyödyntämiseen sekä sote-alan toimintakulttuuriin ja johtamiseen. Tutkielma tarjoaa ylätason katsauksen sosiaali- ja terveysalan tiedolla johtamisen mahdollisuuksiin, haasteisiin ja tarpeisiin henkilöstöhallinnon näkökulmasta.