Summary: | Yritysten toiminnan vastuullisuuteen on viimeisten vuosikymmenten aikana alettu kiinnittämään jatkuvasti enemmän huomiota muun muassa kuluttajien toimesta, ja siksi kestävyysraportointi on yleistynyt. Nyt myös sijoittajat ovat huomanneet vastuullisuuden merkityksen, ja sen myötä sidosryhmiltä tuleva paine kestävyysraportointiin on kasvanut entisestään ja kestävyysraportoinnissa on nähty räjähdysmäinen kasvu (Audit explosion). Sijoittajat ja rahoittajat vaativat vastuullisuusinformaatiolta tyypillisesti muita sidosryhmiä enemmän luotettavuutta ja vertailtavuutta, ja osittain tämän paineen myötä myös kestävyysraporttien varmennukset ovat yleistyneet. Vaikka kestävyysraportointia ja kestävyysraporttien varmennuksia koskeva lainsäädäntö jatkuvasti kehittyy, on tilintarkastajien rooli kestävyysraporttien varmentajina kuitenkin edelleen kiistanalainen.
Tämän tutkimuksen tavoitteena onkin selvittää, millainen rooli tilintarkastajilla on kestävyysraporttien varmennuksissa tällä hetkellä ja millaisia keinoja tilintarkastajat käyttävät vakiinnuttaakseen oman roolinsa kestävyysraporttien varmentajina. Kyseessä on laadullinen tutkimus, ja tutkimuksen aineisto koostuu tilintarkastajien haastatteluista, aihetta koskevista lehtiartikkeleista ja muista julkaisuista sekä kahden toimialan osalta suurten suomalaisten pörssilistattujen yritysten vuoden 2021 kestävyysraporttien varmennuslausunnoista.
Haastatteluista, lehtiartikkeleista ja muista julkaisuista saadut tulokset on esitetty kolmen keskeisen teeman kautta, sillä ensin varmennuksia on lähestytty yleisemmin, sen jälkeen kelpoisuusvaatimusten ja osaamisen näkökulmasta ja lopuksi vielä sääntelyn ja valvonnan näkökulmasta. Tämän jälkeen nämä tulokset on vielä yhdistetty kestävyysraporttien varmennuslausunnoista saatuihin tuloksiin. Tutkimuksen keskeisimmät havainnot osoittavat, että tilintarkastajat korostavat kokonaisuuden hallintaa ja riippumattomuutta, ja alalle kaivataan sääntelyä yhtenäistämään käytäntöjä.
|