Uusperheen ytimen tukeminen : uusparien tuen tarve perheneuvolan sosiaalityössä - Tuppurainen, Elina (2022)
Tutkielman tavoitteena oli tarkastella, millaisena uusparien tuen tarve näyttäytyy perheneuvolan sosiaalityössä. Vaikka uusperhe on yksi perhemuoto muiden joukossa, siihen liittyy aiemman tutkimuksen mukaan usein erityisiä haasteita. Tutkielma on laadullinen ja sen teoreettisena viitekehyksenä toimii konfigurationaalinen näkökulma perheeseen, millä tarkoitetaan perheen tarkastelua suhteiden muodostelmana, eli konfiguraationa. Papernow´n (1984) uusperheen kehitysvaiheita koskeva jäsennys ja uusperheen aikuisista tehty aiempi tutkimus luo tässä tutkielmassa kontekstia sille, millaisesta jännitteisestä suhteiden kudelmasta uusperheessä on kysymys. Tutkielman aineisto on kerätty maalis-huhtikuussa 2022 toteutetuilla pariteemahaastatteluilla, joihin osallistui kolmen eri puolilla Suomea sijaitsevan perheneuvolan sosiaalityöntekijöitä, joita oli yhteensä 6 henkilöä. Aineiston analyysi toteutettiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tulokset osoittavat, että perheneuvolan sosiaalityöntekijöiden kuvaamana uusperheessä parisuhde ja vanhemmuus kietoutuvat vahvasti yhteen, vaikka vanhemmuus ei olisi biologisesti yhteistä. Molemmilla uusperheen vanhemmilla on omat kehitystehtävänsä ja oleellista on se, miten aikuiset pystyvät keskenään sopimaan vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Vanhemmuuteen liittyvistä asioista onnistuneesti ja avoimesti yhdessä sopiminen vaikuttaa selkeästi sekä parisuhteeseen että koko perheeseen. Uusperheessä asioiden hallinta ei kuitenkaan ole vain uusparin käsissä, vaan uusperhe on muodostelma. joka on altis myös ulkopuolelta tuleville vaikutuksille. Tulosten mukaan uusparin parisuhteen haasteet ovat melko harvoin ensisijaisena perheneuvolaan tulosyynä. Toisaalta tulokset osoittavat myös, etteivät perheneuvolan resurssit kaikkialla riitä parisuhdeongelmien tukemiseen tai työ on organisoitu siten, että parisuhdehaasteet ohjataan jollekin toiselle toimijalle. Ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen työtä, jolla voitaisiin uuspareja tukea, ei tulosten mukaan ehditä perheneuvolan sosiaalityössä juurikaan tehdä.