Kotoutujien taloudellisen toimintakyvyn vahvistaminen sosiaalityössä - Oksa, Reija (2022)
Tutkielman tehtävänä on selvittää, millaiset asiat toisaalta edistävät ja toisaalta estävät kotoutujien taloudellisen toimintakyvyn vahvistamista sosiaalityössä. Kyseessä on laadullinen tutkimus, joka paikantuu taloussosiaalityön orientaatioon. Teoreettisena viitekehyksenä toimii teoria toimintamahdollisuuksista (capability approach) sekä Margaret Sherradenin (2010, 2013) teoria taloudellisesta toimintakyvystä (financial capability). Työn kannalta tärkeitä ovat myös Katri Viitasalon (2019, 2021) tutkimustulokset siitä, miten asiakkaiden taloudellista toimintakykyä voidaan sosiaalityössä vahvistaa. Tutkimuksen aineisto on kerätty helmikuussa 2022 toteutetulla fokusryhmähaastattelulla, johon osallistui pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kaupungin palveluksessa olevia, kotouttavan sosiaalityön parissa työskenteleviä sosiaalityöntekijöitä. Aineiston analyysi toteutettiin sisällönanalyysillä.