YK:n vammaisyleissopimuksen artiklan 19 täytäntöönpano vammaispalveluiden työntekijöiden näkökulmasta : kontekstina kehitysvammaisten asiakkaiden itsenäinen asuminen - Lähdeniemi, Mia (2022)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten vammaispolitiikan muutos sekä YK:n vammaisyleissopimuksen ratifiointi heijastuu kunnallisissa vammaispalveluissa toteutuvan vammaissosiaalityön palvelukäytäntöihin kehitysvammaisten asiakkaiden asumispalveluiden näkökulmasta. Vammaispoliittinen muutos konkretisoituu YK:n vammaisyleissopimuksen artiklassa 19, jossa korostetaan, että jokaisella on oikeus valita missä ja kenen kanssa asuu, eivätkä he ole velvoitettuja käyttämään tiettyä asumisjärjestelyä. Ajankohtainen vammaispolitiikka korostaa kehitysvammaisten asumispalvelujärjestelmän kehittämiskohteena olevan erityisesti yksilöllisemmän asumisen kehittäminen hyödyntäen tavanomaista asuntokantaa. Tähän tavoitteenasetteluun nojaten tutkielmassa tarkastellaan erityisesti vammaispalveluiden palvelujärjestelmässä toteutuvaa mahdollisimman tavanomaisen ja itsenäisen asumisen toteutumista ja sen haasteita ja mahdollisuuksia vammaispoliittisten tavoitteiden näkökulmasta. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, millaisena YK:n vammaisyleissopimuksessa korostuva ihmisoikeusperustaisuus näyttäytyy vammaispalveluiden työntekijöiden työssä asumispalveluja järjestettäessä.