Rakastuneen kokemus ja kieli : eksistentialistis-psykoanalyyttinen esitys rakastumisesta ja sen kuvailemisen vaikeudesta - Seppänen, Miio (2022)
Tutkimukseni tehtävänä on selvittää rakastumisen kokemuksen ja kielen välistä suhdetta. Tutkin tätä suhdetta analysoimalla etenkin rakastumisen kokemusta, jota rakastunut pyrkii kielellisesti kuvailemaan. Tutkimus vastaa kysymykseen: miksi rakastumisen kokemusta on vaikea kielellisesti kuvailla? Lähestyn tätä kysymystä eksistentialististen sekä psykoanalyyttisten ajattelu- ja teoriaperinteiden näkökulmista. Keskeisiä ajattelijoita tutkimukseni viitekehyksen muodostamisessa ja tutkimuskysymykseni motivoinnissa ovat Francesco Alberoni, Roland Barthes, Søren Kierkegaard, Jacques Lacan sekä Julia Kristeva. Näiden lisäksi tutkimukseni lähdekirjallisuus muodostuu rakastumista ja sen kielellistä kuvailemista käsittelevistä kaunokirjallisista teoksista. Selvitän minän ja toisen välisen suhteen muodostumisen ehtoja, jotka määrittävät rakastumisen kokemuksen kielellisen kuvailemisen mahdollisuuksia. Erittelen erilaisia, ainakin ensinäkemältä vastakkaisina mekanismeina toimivia periaatteita, jotka vaikuttavat rakastuneiden suhteeseen. Esitän rakastumisen voimakkaana tunnekokemuksena, joka saa rakastuneen liikkumaan uteliaana ennalta tuntematonta toista kohden. Rakastuminen ei tyhjene vain haluksi toista kohtaan, vaan rakastumisen kokemus jäsentyy mielikuvien, tulkinnan ja merkityksenantojen alueella, joiden perusteella sitä pyritään kuvailemaan toiselle. Rakastajan ja rakastetun välinen suhde rakentuu erilaisten epävarmuuksien varassa, jotka vaikuttavat tuon kokemuksellisen todellisuuden kuvailemiseen. Esitän rakastuneen haluavan epätoivoisesti kuvailla kokemustaan mahdollisimman tarkasti rakastetulleen, mutta olevan kykenemätön tyhjentämään kokemustaan kielellisesti kuvailtaviksi ilmaisuiksi. Hahmottelen tutkimuksessani tämän kaksinaisen kokemuksen merkitystä rakastuneelle. Ei ole täysin selvää, onko kuvailun kohteena edes minä, toinen vai meidän yhteisen suhteen alue. Tutkimukseni perusteella voidaan käsittää rakastumisen kokemuksen monitahoisia ehtoja, jotka tekevät rakastumisen kokemuksesta vaikeasti kuvailtavan ilmiön.