Eron jälkeen isyydestä vieraannutettu : isien tarinoita lapsesta tai lapsista vieraannuttamisesta - Nätkin, Heli; Paganus, Suvi (2022)
Tutkielmamme tarkoituksena oli selvittää isien näkemyksiä lapsesta tai lapsista vieraannuttamisesta ja vieraantumisesta. Halusimme tuoda tarkasteluun näkökulman siitä, että isät voivat olla hyvinkin sitoutuneita isyyteensä, eron jälkeisessä isyydessä. On kuitenkin isiä, jotka joutuvat tahtomattaan sellaiseen tilanteeseen, jossa he joutuvat kamppailemaan tasavertaisen vanhemmuuden toteutumisesta. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa vahvistettiin vuonna 2020 jo pelkästään avioeroja reilut 13 000 (Tilastokeskus 2021a). Huomionarvoista on, että luku ei sisällä avoeroja ja näin ollen erojen lukumäärä on huomattavasti suurempi. Lisäksi sosiaalihuollon perheoikeudelliset palvelut ovat vahvistaneet vuonna 2018 vajaat 50 000 sopimusta koskien lapsen huoltoa, asumista ja tapaamisoikeutta (THL 2019). Tilastojen valossa onkin tärkeää selvittää, minkälaisia vaikutuksia ja lieveilmiöitä eroilla on. Tämän vuoksi tutkimusintressimme kohdistui eron jälkeiseen isyyteen, jonka havaitsimme olevan vähän tutkittu aihepiiri suomalaisessa vieraantumisen ja vieraannuttamisen aihepiirissä.