Kun sotaa ei ollutkaan : rauhaan palaamisen problematiikkaa Hämeenlinnassa 1808–1809 - Ternola, Pekka (2022)
Suomen sota oli osa ajanjaksoa, joka tunnetaan Euroopan historiassa Napoleonin sotina. Suomen historiassa ajanjakso muistetaan käännekohtana, jonka seurauksena Ruotsin valtakunnan itäinen osa eli nykyisen Suomen alue siirtyi osaksi Venäjän keisarikuntaa. Sota synnytti rauhankriisin, jossa yhteiskunnalle koituneita rasitteita pyrittiin ratkaisemaan esimerkiksi venäläisten aktiivisien rauhoittamispolitiikan keinoin. Tutkimus sijoittuu niin sanottuun uuteen sotahistoriaan, jossa huomio kiinnitetään varsinaisten sotatapahtumien sijaan sodan ympärillä vaikuttaneisiin ilmiöihin.