Verkostoanalyysi suomalaisesta kaivoskeskustelusta Twitterissä - Virtanen, Tuomo (2022)
Maisterintutkielma käsittelee suomenkielistä Twitter-keskustelua kaivosteollisuudesta vuosien 2017 ja 2020 aikana. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ketkä ovat aktiivisimpia keskustelijoita ja millaisia verkostoja näiden keskustelijoiden ympärille muodostuu. Kaivosteollisuus ja kaivoskiistat ovat olleet kestopuheenaihe menneiden vuosien aikana suomalaisessa mediassa. Aiemmin yleisö ilmaisi mielipiteensä lehtien yleisönkirjoituksissa tai keskustelufoorumeilla. Sosiaalinen media ja erityisesti Twitter ovat nousseet kansalaiskeskustelun keskeisiksi väyliksi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tutkielmassa menetelmänä käytettiin verkostoanalyysiä. Tutkimuksessa tarkasteltiin millaisia keskusteluryhmittymiä eli klustereita suomenkielisen kaivosteollisuutta koskevan Twitter-keskustelun ympärille muodostuu. Verkostoanalyysin avulla voidaan saavuttaa kokonaisvaltainen käsitys keskusteluverkostoista. Klustereiden lisäksi tutkimuksessa haluttiin selvittää keitä aktiivisimmat keskustelijat ovat ja mitä tahoja he edustavat. Tulosten mukaan aktiivisimpia Twitter-keskustelijoita ovat kaivosteollisuutta vastustavat kansalaisjärjestöt ja ympäristöasioista kiinnostuneet henkilöt. Näyttäisi siltä, että ympäristöstä huolestuneet toimijat käyttävät Twitteriä kanavana, jolla pyrkivät vaikuttamaan viranomaisiin ja poliitikkoihin. Tutkielman tarkoituksena on luoda uutta ymmärrystä kaivosteollisuutta koskevasta suomenkielisestä Twitter-keskustelusta. Tutkielma luo tavan lähestyä aihetunnistevetoista verkostoanalyysia. Tutkielman tuloksis-ta voidaan päätellä Twitterin toimivan alustana, jossa taustaltaan erilaiset toimijat voivat kohdata. Erityisesti ympäristökysymyksistä kiinnostuneille toimijoille Twitter tarjoaa merkittävän alustan verkostoitumiseen.