Ikään kuin fenomenologiaa : yleisen neutraalisuusmodifikaation systemaattinen analyysi Husserlin transsendentaalisessa filosofiassa - Mertanen, Mikko (2022)
Tutkielmani on systemaattinen analyysi yleisen neutraalisuusmodifikaation merkityksestä Edmund Husserlin transsendentaalisen fenomenologian pohjalta. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet yksittäisiin neutraalisuusmodifikaatiota koskeviin piirteisiin, siinä missä tämän tutkielman tarkoitus on tarkentaa ja kehittää kattava, koherentti selvitys yleisen neutraalisuusmodifikaation systemaattisesta kokonaisuudesta, koska vain tällöin yleisen neutraalisuusmodifikaation merkitys on artikuloitavissa. Neutraalisuusmodifikaatio koskee olemismerkityksiä asettavien, tietoisten aktien (kuten havaitseminen, muistaminen ja arvostelmien muodostaminen) neutralisointia – esimerkiksi uskomuksista pidättäytymistä tai fantasioihin uppoutumista. Lähestyn yleisen neutraalisuusmodifikaation aihetta analysoimalla ensin edellä mainittuja neutralisoinnin lajeja. Kuvailen niiden yleisiä piirteitä, periaatteita sekä mahdollisuusehtoja erottaen ne olemassaoloa koskevista uskomistavoista sekä muista läheisesti muistuttavista käsitteistä. Toteutan tämän arvioimalla ja tulkitsemalla aiheeseen liittyviä keskeisiä argumentteja ja ongelmia. Tämän avulla analyysi voi viimein kohdistua neutralisoinnin itsensä olemukselliseen motivaatioon: lähtökohtiin ja päämääriin, jotka määrittävät yleisen neutraalisuusmodifikaation konstitutiivisuuden. Viimeisessä pääluvussa kuvailen tätä konstituutiota sekä sen perusperiaatteita, mikä on yleisen neutraalisuusmodifikaation merkityskokonaisuuden kannalta ratkaisevinta. Aiempien analyysien kautta muodostettujen määritelmien ja lakien, kuvatietoisuuden rakenteen sekä intentionaalista tietoisuutta koskevien pohjustussuhteiden avulla perustelen yleisen neutraalisuusmodifikaation merkityksen elämysten sujuvuutta tukevana, merkityksellisen eläytymisen ja uusia merkitysyhteyksiä mahdollistavana järjestelmänä.