Yritysten listautumisedellytykset ja valmiudet First North -markkinapaikalle - Närhi, Sampo (2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on kuvata yritysten kokemia muutoksia listautumisessa First North -markkinapaikalle sekä tutkia yritysten listautumismotivaation syitä sekä listautumisella tavoiteltavia hyötyjä. Työssä tuodaan esille, mitä kaikkea yrityksen toiminnassa voi muuttua listautumisen myötä sekä mitä hyötyjä ja mitä kustannuksia listautumisesta aiheutuu. Aikaisempaa tutkimusta listautumisista on paljon, mutta niissä on pääosin käsitelty pörssien päälistoja ja päälistalistautumisten motivaatiota. Aikaisempi teoria kuitenkin antaa lukuisia eri näkökulmia tutkielmaa varten. Työssä käydään läpi teoriaa listautumisen motivaatioista, hyödyistä ja kustannuksista. First North -markkinapaikan ominaispiirteet, sääntely ja listautumisprosessi ja sen edellytykset kuvataan tarkasti työssä läpi. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tutkimus ja aineisto on kerätty puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Haastateltavat saavat vapaasti kertoa omat kokemuksensa ja näkemyksensä listautumisesta First North -markkinapaikalle. Aineiston analysoinnissa on hyödynnetty teemoittelua ja teemat on kehitetty aikaisemman teorian pohjalta. Aineistosta tehdyt tulkinnat ja johtopäätökset liittyvät aikaisemman tutkimuksen teemoihin. Tutkimustulokset osoittavat First North -yritysten pääasiallisen listautumismotivaation olevan yrityksen strategian toteuttaminen. Listautumisesta saatavat hyödyt nähdään olevan välineitä strategian toteuttamisessa, mutta eri hyötyjen painopisteet vaihtelevat yritysten välillä. Yrityksen kokemat muutokset listautumisprosessissa koskettavat useimmiten taloushallintoa, tiedoksiantovelvollisuuden täyttämistä sekä hallintoa. Yrityksissä tarvittavat muutokset tulevat ilmi listautumisprosessissa tehtävissä due diligence -tarkastuksissa ja muutokset ja niiden laajuus vaihtelevat aina yritysten välillä. Listautumisesta aiheutuvat hyödyt nähdään suurempina kuin siitä aiheutuvat kustannukset ja yrityksen kannattaa listautua, jos se tukee yrityksen strategian toteutumista.