COVID-19 symptoms and antibody formation in competitive cross-country skiers - Laatikainen-Raussi, Vesa (2022)
COVID-19 pandemia asetti uudenlaisia haasteita ympäri maailmaa. Tieto uudesta taudista, COVID-19-infektiosta ja sitä aiheuttavasta viruksesta, SARS-CoV-2:sta, oli aluksi niukkaa. Pandemia onkin saanut ihmiset ja organisaatiot pohtimaan uudelleen hygieniakäytäntöjä ja -ohjeistuksia ehkäistäkseen hengitystieinfektioita. Hengitysteiden akuutit sairaudet ovat haaste kilpaurheilijoille. Jo ennen koronapandemiaa urheilijoille on ollut ohjeistuksia tartuntatautien välttämiseksi ja urheiluun palaamiseksi taudin jälkeen. Pandemia on kuitenkin vauhdittanut tätä työtä merkittävästi. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä ymmär-rystä urheilijan hengitysteiden virusinfektioista ja kuvata COVID-19-infektion sairastaneiden maastohiihtäjien taudinkuvaa, vasta-ainemuodostusta ja paluuta harjoitteluun.