Julkisten pilvipalveluiden kustannusten optimointi - Mäkikyrö, Vertti (2022)
Julkisten pilvipalveluiden käyttö organisaation IT-infrastruktuurina kasvaa jatkuvasti. Pilvipalveluita käyttäessä organisaatiot odottavat saavansa kustannussäästöjä verrattuna oman IT-infrastruktuurin omistamiseen ja ylläpitämiseen. Pilvipalveluita käyttäessä organisaatiossa ei välttämättä tiedetä tarkalleen mistä pilvipalveluiden kustannukset tarkalleen muodostuvat. Nykyaikaisten julkisten pilvipalveluiden johdosta organisaatioiden on vaivatonta ottaa käyttöön uusia pilvipalveluita tai kasvattaa olemassa olevien palveluiden resursseja. Tämä johtaa jatkuvaan kasvuun organisaation pilvipalveluiden kustannuksissa. Tässä tutkielmassa pyritään vastaamaan tutkimuskysymyksiin ”Mistä julkisten pilvipalveluiden kustannukset muodostuvat?” ja ”Miten organisaatiot voivat optimoida julkisten pilvipalveluiden käytöstä koituvia kustannuksia?”. Tämä tutkielma sisältää kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen osuuden, joka on toteutettu tapaustutkimuksena. Kirjallisuuskatsauksessa pyrittiin löytämään tapoja optimoida pilvipalveluiden kustannuksia. Esille nousi erityisesti tehokaan skaalauksen merkitys pilvipalveluiden kustannuksissa. Tapaustutkimuksessa selvitettiin kohdeorganisaation pilvipalveluarkkitehtuurien kus-tannusten muodostuminen ja etsittiin tapoja kustannusten optimointiin. Empiiriset havainnot osoittavat, että pelkästään konfiguroimalla olemassa olevia pilvipalvelu resursseja voidaan saavuttaa huomattavia kustannussäästöjä. Tapaustutkimuksen kohdeorganisaation tapauksessa yksittäisen pilvipalvelu resurssin osalta voidaan saavuttaa jopa noin 58 prosentin kustannussäästöt ja noin 30 prosentin säästöt koko pilvipalveluarkkitehtuurin kustannuksista.