Harry Potter and Discrimination : a critical discourse analysis of the wizarding society in the Harry Potter and the Deathly Hallows book - Hirvonen, Paula (2021)
Harry Potter -kirjasarja on valtaisa kansainvälinen ilmiö, joka kerää faneja vielä yli vuosikymmenen jälkeen sarjan viimeisen kirjan julkaisemisesta. Kirjoissa seurataan velhopoika Harryn kasvutarinaa ja käsitellään muun muassa rakkauden, kuoleman, suvaitsevaisuuden ja ystävyyden teemoja. Kirjasarja on saanut osakseen kiinnostusta myös akateemisessa maailmassa ja sarjasta onkin tehty lukuisia tutkimuksia, joiden aiheet ovat vaihdelleet identiteetin rakentumisesta velhomaailman politiikkaan. Etenkin rasismi on ollut paljon tutkittu aihe, ja kirjat ovat saaneet osakseen merkittävän määrän kritiikkiä kuvaamansa syrjivän yhteiskunnan takia ja kuinka monet taikaolennot ovat merkittävän alisteisessa roolissa velhoyhteiskunnassa.