Näytön koon vaikutuksen tutkiminen tiedonhaku- ja päätöksentekotehtävässä hyödyntäen laskennallista kognitiivista mallia - Airaksinen, Suvi (2022)
Mobiiliteknologia on yleistymässä kaikille elämän osa-alueille. Mobiililaitteita käytetään niin töissä kuin vapaa-ajalla. Mobiiliteknologian yleiset piirteet ovat liikkuvuus ja pieni koko. Näillä pienillä näytöillä tehdään yhä enemmän tehtäviä, joiden suorittaminen tehokkaasti ja tarkasti on tärkeää. Pienillä näytöillä etsitään ja kerätään tietoa ja niiden esittämän tiedon avulla tehdään myös päätöksiä. Pieniä näyttöjä ei ainoastaan käytetä arkisien vapaa-ajan tehtävien suorittamiseen, vaan niitä käytetään opiskelussa, pankkipalveluissa, terveyspalveluissa ja niitä käytetään tuottavassa työssä. Ristiriitaista tietoa löytyy siitä, kuinka näytön koko vaikuttaa ihmisen tiedonkäsittelyyn ja tehokkuuteen. Näytön koolla on osoitettu olevan vaikutusta oppimiseen ja erilaisten tehtävien suoritustehokkuuteen. Näytön koko näyttää muuttavan ihmisen tapaa toimia käyttöliittymässä, joten voiko näytön koko vaikuttaa myös päätöksentekoon? Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka näytön koko vaikuttaa tiedonhaku- ja päätöksentekotehtävän suorittamiseen laskennallisen kognitiivisen mallinnuksen avulla. Aiempien tutkimusten mukaan isommilla näytöillä toimiessa oltiin yleensä tehokkaampia, mutta tehtävällä, aikapaineella ja muistilla on osuutensa tehtävien tehokkaassa suorittamisessa. Tutkimuksessa luotiin olemassa olevaan malliin tiedonhaku- ja päätöksentekotehtävä. Malli suoritti tehtävää erilaisilla konfiguraatioilla, joilla saatiin testattua, kuinka eri asteiset tehtävät, aikapaine ja muisti vaikuttavat tehtävän suorittamiseen. Mallin tuottamaa simulaatiodataa analysoitiin SPSS-tilastoanalyysiohjelmalla, jolla havaittiin näytön kokojen väliset suoritusajat ja oikeinvastausprosentit. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että pienellä näytöllä tiedonhaku- ja päätöksentekotehtävä suoritettiin usein hitaammin. Jos visuaalisessa havaitsemisessa on ongelmia, eli mukana on kohinaa, näytön kokojen välillä ei havaita merkittävää tehokkuusetua. Aikapaineen kiristyessä pienellä näytöllä oikeinvastausprosentti laski enemmän kuin isolla näytöllä. Muistin hiipuminen laski tehtävän suoritusnopeutta enemmän pienellä näytöllä.