Framing geopolitical change : The cognitive frames used to make sense of Brexit in Finnish SMEs - Toiviainen, Leo (2022)
Kognitiivisen kehysteorian mukaan tapa, jolla kehystämme ilmiöitä, vaikuttaa suoraan tapaan, jolla reagoimme kyseiseen ilmiöön. Tätä teoriaa on tutkittu taloustieteessä ja johtamisen päätöksentekoon liittyvissä tutkimuksissa jo vuosikymmeniä. Johdon päätöksenteon kognitiivista kehystystä koskevat tutkimukset ovat kärsineet siitä, että niissä käsitellään hypoteettisia skenaarioita todellisten, yrityksiä tosielämässä koskevien, tilanteiden sijaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa, minkälaisia kognitiivisia kehyksiä suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten johtajat käyttävät geopoliittisen muutoksen, tässä tapauksessa Brexitin, ymmärtämiseen. Koska olemassa oleva kirjallisuus geopoliittisen muutoksen kognitiivisesta kehyksestä on tämän opinnäytetyön tekohetkellä rajallinen, tämän tutkimuksen tekemiseen on noudatettu grounded theory -menetelmää. Tutkimuksen aineisto kerättiin suomalaisten pk-yritysten johtajien teemahaastatteluilla. Aineistoa analysoitiin grounded theory -menetelmän mukaisesti koko aineistonkeruun ajan. Tämän tutkimuksen tulokset muodostavat teorian, jonka mukaan suomalaisten pk-yritysten johtajat kehystävät Brexitin joko paradoksaalisen tai dilemma -kehyksen läpi. Brexitin kehystämiseen vaikuttavat ne mahdolliset uhat, joita yritysjohtajat näkevät Brexitin tuovan heidän yritykselleen.