Rising cyber threats targeting the banking sector - Keränen, Annu-Maria (2022)
Teknologian kehittyminen johtaa uusiin innovaatioihin niin yritysten liiketoiminnassa kuin jokapäiväisessä elämässäkin. Teknologian kehittyessä kehittyvät myös kyberuhat. Pankkisektori kuuluu yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin, joten sen vakaudesta ja turvallisuudesta on pidettävä huolta. Pankkisektoriin kohdistuvia kyberuhkia on tutkittava, jotta luottamus rahoitusjärjestelmään säilyisi vahvana. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkielman tavoitteena oli määritellä pankkien kohtaamat kyberuhat sekä niiden kehittyminen tulevaisuudessa. Tutkielmassa tarkasteltiin pankkien toimintoja, jotka ovat erityisen alttiita kyberuhille ja teknologioita, joita pankit hyödyntävät. Tämän jälkeen käytiin läpi pankkisektoriin kohdistuvia kyberuhkia sekä niiden kehitystä. Tutkielmassa tarkasteltiin myös koko ajan kasvavaa finanssiteknologia-alaa ja sen aiheuttamia uhkia. Tutkielma perustui pankkien kyberturvallisuudesta, pankkisektorista sekä finanssiteknologiasta aiemmin tehtyihin tutkimuksiin. Pankkien kohtaamista kyberuhista tutkielmassa nousivat esiin erityisesti kyberrikollisuuden muodostamat uhat sekä organisaation sisältä tulevat uhat. Näiden lisäksi kyberuhkia aiheuttavat heikkoudet informaatioteknologian infrastruktuurissa sekä kehittyvät teknologiat, kuten lohkoketjut ja esineiden internet. Uhat kohdistuvat erityisesti pankkien omaisuuteen, kuten asiakkaiden tietoihin sekä rahavaroihin.