Urheiluseuratoimintaan osallistumisen vaikutus terveyteen lapsuudessa ja nuoruudessa - Alasaarela, Jaakko (2022)
Urheiluseuratoimintaan osallistuminen lapsuudessa on yleistä. Tutkimusten perusteella urheiluseuratoimintaan osallistuvat lapset ja nuoret liikkuvat enemmän kuin ei urheiluseuratoimintaan osallistuvat. Urheiluseuratoimintaan kuuluvilla ravitsemus on mahdollisesti parempaa, jonka lisäksi unen sekä valtimoterveyden osalta tieto on vielä epäselvää. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako urheiluseuratoimintaan osallistuminen lasten ja nuorten fyysiseen aktiivisuuteen, ravitsemukseen, uneen sekä valtimoterveyteen. Tutkimuksen aineistona käytettiin PANIC-tutkimuksen aineistoa. Tutkimukseen osallistuvia tutkittiin pitkäaikaisseurannassa 1-, 3- ja 9-luokalla. Koehenkilöt jaettiin urheiluseuratoimintaan osallistuviin sekä ei-urheiluseuratoimintaan osallistuviin. 1-luokalla tutkimukseen osallistui 504 henkilöä, 3-luokalla 428 henkilöä ja 9-luokalla 277 henkilöä. Urheiluseuratoimintaan osallistui 1-luokalla 240 henkilöä, 3-luokalla 265 henkilöä ja 9-luokalla 164 henkilöä. Fyysinen aktiivisuus mitattiin yhdistetyllä syke- ja liikemittarilla, ravitsemusta tutkittiin ravintopäiväkirjojen avulla, unimittaukset suoritettiin kyselylomakkeella sekä liikemittarilla ja valtimoterveyttä mitattiin impedanssikardiografialla (pulssiaallon nopeus) sekä karotisvaltimon ultraäänikuvauksella (verenpaine, valtimon halkaisija diastolisessa ja systolisessa vaiheessa, sisäkalvon paksuus ja Stiffness Index). Urheiluseuratoimintaan osallistuneilla oli enemmän liikuntaa VPA tasolla kaikissa mittauskohdissa. Lisäksi urheiluseuratoimintaan osallistuneilla oli enemmän MPA ja MVPA tasoista liikuntaa 1- ja 3-luokalla. Ravitsemuksen osalta urheiluseuratoimintaan osallistuneilla oli 1- ja 9-luokalla suurempi kokonaisenergiansaanti ja korkeampi hiilihydraattien grammamääräinen päiväsaanti. 9-luokalla proteiinien grammamääräinen päiväsaanti oli suurempaa urheiluseuratoimintaan osallistuneilla. 9-luokalla urheiluseuratoiminnassa mukana olleilla oli parempi unen laatu kuin ei-urheiluseuratoiminnassa mukana olleilla. Tässä tutkimuksessa löydettiin tilastollisesti merkitsevä ero valtimoterveyden muuttujista ainoastaan diastolisessa verenpaineessa ja sormen lämpötilan muutoksessa kuntotestin jälkeen 1-luokalla. Urheiluseuratoimintaan osallistuminen lisää reippaan ja rasittavan liikunnan määrää lapsilla ja nuorilla. Urheiluseuratoiminnan vaikutusta muihin terveysmuuttujiin on tutkittava lisää jatkossa. Tulevaisuudessa on syytä tutkia myös eroja terveysmuuttujissa ryhmien sisällä.