Henkilöautojen varkaudenestojärjestelmien vertailu - Paavolainen, Sulo (2022)
Tässä tutkielmassa vertaillaan perinteisten ja nykyaikaisten henkilöautojen varkaudenestojärjestelmiä sekä arvioidaan niissä olevia riskejä. Aluksi tutkielmassa esitellään vanhemmissa henkilöautoissa esiintyviä järjestelmiä, jonka jälkeen esitellään uudemmissa henkilöautoissa esiintyviä järjestelmiä. Tutkielmassa raja niin sanotun perinteisen ja nykyaikaisen henkilöauton välille on vedetty niissä olevien lukitusjärjestelmien perusteella. Nykyaikaiseksi ajoneuvoksi tutkielmassa puhutaan ajoneuvoja, joissa on niin sanottu PKES-lukitusjärjestelmä (Passive Keyless Entry & Start), eli niin sanottu Keyless Go-järjestelmä. Perinteiseksi luetaan taas ajoneuvo, jossa on RKE-lukitusjärjestelmä (Remote Keyless Entry), eli järjestelmä, jolla ajoneuvon ovet pystytään avaamaan avaimella kaukaa autosta. Käsitteiden esittelyn lomassa esitellään myös niissä olevia haavoittuvuuksia sekä niihin kohdistuvia hyökkäystapoja. Käsitteiden esittelyn jälkeen tutkielmassa tehdään vertailua perinteisten ja nykyaikaisten henkilöautojen varkaudenestojärjestelmien välillä, riskien arvioinnin näkökulmasta. Samassa kappaleessa esitellään myös tutkielman tulokset ja vastaus tutkimuskysymykseen ”Ovatko nykyaikaisten henkilöautojen lukitusjärjestelmät turvallisempia kuin perinteisten henkilöautojen?”. Tutkielmassa tultiin tulokseen, että perinteisten henkilöautojen varkaudenestojärjestelmät ovat parempia, riskien arvioinnin näkökulmasta. Tutkielman lopussa pohditaan tutkielman tuloksia sekä tutkielmassa olleita rajoitteita, ja esimerkiksi sitä miten tutkielmassa käytettyä viitekehystä tulisi käyttää. Tämän lisäksi pohditaan myös, miten ajoneuvojen turvallisuutta tulisi tutkia jatkossa.