"Vanhemmaksi tuleminen tarkoittaa perheen perustamista" : tarinoita yhteisvanhemmuuden ensiaskeleista - Myllylä, Salla (2022)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka puolisot rakentavat yhteisvanhemmuutta odotusaikana ja millaisia odotuksia heillä on yhteisvanhemmuudesta ennen lapsen syntymää ja lapsen syntymän jälkeen. Ilmiön tutkiminen antaa virikkeitä toimia pariskuntien rinnalla ymmärtäen jokaisen odottavan pariskunnan pelot ja odotukset, mietteet tai lähtökohdat vanhemmuuteen. Tutkimukseen osallistui neljä pariskuntaa, jotka odottivat ensimmäistä las taan. Aineisto koostui kuudesta kirjoitelmasta ja yhdestä parihaastattelusta. Aineisto kerättiin kevään ja kesän 2020 aikana. Analyysimenetelmänä toimi narratiivinen analyysi. Analyysin pohjalta tarinoista muodostettiin tarinatyyppejä ja niissä rakentuvia toimijuuksia. Tarinatyyppejä muodostui kolme: Tasavertaiset, Toisille tilaa antavat ja Yhdessä, mutta erikseen. Toimijuudet olivat: Hyvää vanhemmuutta tavoitteleva, Parisuhdetta ylläpitävä ja Yhteisvanhemmuutta tavoitteleva toimijuus. Tämä tutkimus osoitti, että ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat rakentavat yhteisvanhemmuutta odotusajasta lapsen syntymään saakka puhu malla arvoistaan ja tekemällä konkreettisia asioita puolisonsa kanssa. Yhteisvanhemmuus koetaan tärkeäksi osaksi lapsen kasvua ja kehitystä, ja vaikka elämä tuo eteensä haasteita, vaikeatkin asiat pyritään ratkaisemaan yhdessä.