”Onko jääkiekko urheiluperheen musta lammas?” : jääkiekon väkivalta suomalaisessa lehdistössä 1980–2005 - Kanerva, Petteri (2022)
Jääkiekko on monella mittarilla Suomen suosituin urheilulaji, mutta samalla sen poikkeuksellisen fyysinen ja väkivaltainen luonne saavat osakseen myös kritiikkiä. Vartalotaklaukset ja mailahäirintä ovat osa lajin puolustuspelaamista, jolla pyritään ensisijaisesti kiekonriistoon, mutta niitä voidaan käyttää myös sääntöjen vastaisesti vahingoittamistarkoituksessa. Selkeimmin lajin väkivaltaisuus tulee ilmi kuitenkin tappeluissa, jotka mielletään ainakin jossain määrin osaksi lajia.