Lohkoketjupohjaisten omaisuuserien valuaatio : Metcalfen laki - Karhu, Ilari (2022)
Tämä Pro Gradu -tutkielma tarkastelee lohkoketjupohjaisten omaisuuserien valuaatiota varainhoidollisesta näkökulmasta. Tutkielman empiirisessä analyysissa tarkasteltiin määrällisiä menetelmiä hyödyntäen verkostovaikutukseen perustuvan Metcalfen lain ja markkina-arvojen välistä yhteyttä ensimmäisen tason lohkoketjuverkoissa. Metcalfen laki valittiin tarkasteltavaksi valuaatiomenetelmäksi aiempien merkittävien tutkimustulosten takia, jonka vuoksi itse ilmiötä on tärkeä tarkastella uusin menetelmin ja aineistoin. Jotta tutkielman pääkysymykseen ”kuinka hyvin Metcalfen laki selittää lohkoketjupohjaisten omaisuuserien markkina-arvojen muutosta?” voitaisiin vastata, tutkielman kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan ensin akateemisen ja harmaan kirjallisuuden avulla, mitä lohkoketjuteknologia, lohkoketjupohjaiset omaisuuserät ja niihin perustuvat eri valuaatiomallit ovat. Tutkielman tulosten mukaan Metcalfen lakiin perustuvan arvon muutoksen selitysaste lohkoketjuverkon markkina-arvon muutokseen on n. 30,11–54,75 % riippuen tarkasteltavasta ensimmäisen tason lohkoketjuverkosta. Lohkoketjuverkot, joita empiirisessä analyysissä tutkittiin, olivat Bitcoin, Ethereum, Cardano ja NEO. Tulokset viittaavat siihen, että Metcalfen lakia viitekehyksenä voidaan mahdollisesti hyödyntää jatkossakin lohkoketjuverkkomarkkinoihin perustuvissa jatkoanalyyseissä.