Vammaisuuden diskursiiviset jännitteet nuortenkirjallisuuden dialogeissa : tarkasteltavana Tuula Kallioniemen Rottaklaani ja Maria Aution Varjopuutarha - Kemppinen, Ilona (2022)
Vammaisia hahmoja sisältävät nuortenkirjat ovat tärkeitä, sillä niillä on monia yhteiskunnallisia, kasvatuksellisia ja terapeuttisia merkityksiä. Siitä huolimatta vammaisuuden kuvauksia nuortenkirjallisuudessa on tutkittu vain vähän Suomessa ja kansainvälisesti. Tutkimukseni tarkoituksena oli analysoida vammaisuuden diskursiivisia jännitteitä nuortenkirjallisuuden dialogeissa. Tarkastelin myös sitä, millä tavoin kirjojen vammaiset hahmot asemoituvat näissä diskursseissa. Tutkimusaineistonani oli kaksi nuortenkirjaa, joista toinen on Tuula Kallioniemen (2008) Rottaklaani ja toinen Maria Aution (2014) Varjopuutarha. Tarkastelin tutkimuksessani näiden kirjojen dialogeja. Rajasin tutkimusaineiston käyttämällä tarkoituksenmukaista otantaa. Tutkimusmenetelmänäni oli diskurssianalyysi, jossa hyödynsin piirteitä diskursiivisesta psykologiasta ja foucault'laisesta diskurssianalyysista. Näiden taustalla on sosiaalinen konstruktionismi, jonka mukaan sosiaalista todellisuutta rakennetaan kielen avulla. Aineiston analysoimisessa yhdistin temaattista analyysia ja diskurssianalyysia. Käyttämiäni analyyttisia käsitteitä olivat diskursiivinen jännite ja subjektipositio. Tulosten mukaan nuortenkirjojen dialogeissa esiintyi viisi diskursiivista jännitettä, joissa vammaiset hahmot asemoituivat eri tavoin. Diskursiivisia jännitteitä sekä niihin liittyviä positioita olivat: jännite 1) erilaistamisen ja arkipäiväistämisen diskurssit sekä erilaisen ja samanlaisen positiot, jännite 2) kyvyttömyyden ja kyvykkyyden diskurssit sekä kyvyttömän ja kyvykkään positiot, jännite 3) tuomitsemisen ja hyväksymisen diskurssit sekä ulkopuolisen ja osallisen positiot, jännite 4) uhriutumisen ja voimaantumisen diskurssit sekä uhrin ja toimijan positiot, jännite 5) epäoikeudenmukaisuuden ja oikeudenmukaisuuden diskurssit sekä perusteettomasti etuoikeutetun ja yhdenvertaisen positiot.