Liikkumista lisäävää opetusta lukion italian kielen IAB35-moduuliin - Pirhonen, Rita (2022)
Tämän monimuototutkielman tavoitteena on tuottaa liikkumista sisältävää opetusmateriaalia lukion IAB35-moduuliin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen istuminen on epäterveellistä, ja että liikkuminen parantaa muistia ja tehostaa oppimisprosessia. Liikkumisesta saa parhaimman hyödyn oppimisen tukemiseen, kun liike ja oppiminen suoritetaan samanaikaisesti. Erilaisin toiminnallisin menetelmin voidaan myös kielenopetukseen integroida liikkumista. Toiminnallinen opetus on viime vuosina yleistynyt ja sen avulla oppimiseen saadaan lisäarvoa, sekä fyysisiä, psyykkisiä, kognitiivisia ja sosiaalisia hyötyjä. Uudet lukion opetussuunnitelman perusteet ja liikkuva opiskelu -ohjelma tukevat käsitystä, että kaikkeen lukio-opetukseen olisi tuotava lisää liikkumista. Tutkielman toisena osana on materiaalipaketti, jonka tehtävien avulla opettaja voi sisällyttää kielenopetukseensa liikkumista tauottamaan pitkään jatkunutta istumista ja tukemaan oppimista. Opetuksesta saa myös monipuolisempaa tekemällä vaihtelevia harjoituksia. Paketissa on erilaisia liikettä sisältäviä tehtäviä kielen sanaston ja rakenteen harjoitteluun, kielen tuottamiseen sekä luetun ja kuullun ymmärtämiseen. Materiaalipaketti tukee Sanoma Pro:n Bella Vista II - kirjan kappaleita 5-8, mutta sitä voidaan käyttää myös muun opetusmateriaalin lisänä. Tehtävät ovat kestoltaan lyhyitä, 5-15 minuuttia, mutta niitä voidaan tilanteen mukaan jatkaa myös pidempään. Opettaja voi valita tehtävien joukosta aiheeseen parhaiten sopivan aktiviteetin ja saada näin opiskelijoiden vireystilaa nostettua, tauotettua istumista ja tehostettua kielenoppimista.