Digitaalisten palveluiden suunnittelu diginatiiveille - Huntington, Tiia (2022)
1900-luvun loppupuolella alkanut digitaalinen mullistus on luonut diginatiivien sukupolven, joka on kasvanut modernin teknologian parissa. Teknologian käyttö on ollut heille tuttua jo nuoruuden kehitysvaiheessa, mikä tieteellisen näkemyksen mukaan on vaikuttanut heidän ominaisuuksiinsa. Tunnusomaista kyseiselle sukupolvelle on hyvät teknologiataidot, monitasoinen ajattelumalli ja nopea tiedon omaksuminen. Tämä tutkielma pyrki kirjallisuuskatsauksen avulla tarkastelemaan keitä diginatiivit ovat, mitkä heidän ominaisuutensa ovat ja miten heille voidaan suunnitella palveluita. Teknologian käyttö on määritelmän keskiössä, joten tarkastelun alle valikoitui myös heidän yksilölliset käyttötottumuksensa ja -ominaisuutensa. Tutkimus pyrki muodostamaan näistä käyttötottumuksista diginatiivien käytön vaatimuksia, jotka tulisi ottaa huomioon diginatiiveille suunnatuissa palveluissa. Lopuksi tarkastellaan niitä vaatimuksia ja erityispiirteitä, jotka on huomioitava, kun kehitetään digitaalisia palveluita diginatiiveille. Kirjallisuuskatsauksen johtopäätöksenä on, että diginatiiveille tyypilliset piirteet eroavat heidän vastaparinsa, digisiirtolaisten, ominaisuuksista. Nämä erovaisuudet vaikuttavat sekä heidän digitalisten palveluiden käyttötapoihinsa että käyttötarkoituksiinsa. Palveluiden suunnittelussa diginatiiveille toimii hyvin digitaalisen palvelumuotoilun kehitysmallin soveltaminen. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää kattavaan vaatimusmärittelyyn ja käyttäjän sisällyttämiseen kehitysprosessiin.