The Significance and Function of Regulation in a Converging Media Landscape : Challenges in Audiovisual Regulation in Finland - Lind, Anne (2022)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka audiovisuaalinen sääntely ja erityisesti sen ikärajajärjestelmä pystyvät vastaamaan 2000-luvun mediamaailman muutokseen, jossa audiovisuaalisten sisältöjen levittäminen verkossa ja digitaalisessa muodossa on teknologian kehittymisen myötä nopeutunut ja kansallisten rajojen merkitys hälventynyt. Tarkoituksena on tarkastella audiovisuaalisten ohjelmien ikärajajärjestelmän merkitystä sekä sääntelyn sopeutumista konvergoituneeseen audiovisuaaliseen ympäristöön, jossa samoja sisältöjä voidaan tarjota eri alustoilla. Tutkimuksen näkökulma on kulttuuripoliittinen. Tutkimuksen aineiston muodostaa audiovisuaaliseen alan sääntelyyn liittyvä lainsäädäntö, sitä selittävät hallituksen esitykset sekä muut hallituksen kulttuuripoliittiset linjaukset. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on diskurssianalyyttinen lähestyminen; tekstianalyysin keinoin pyritään tarkastelemaan, miten sääntelyä perustellaan hallituksen ja lainsäätäjän asiakirjoissa ja strategioissa. Haitallisuus on keskeinen käsite audiovisuaalisen sääntelyn legitimoinnissa. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostavat foucaultilainen hallinnallisuuden teoria, Nussbaumin toimintavalmius-teoria sekä käsitykset siitä, miten kulttuuri kytkeytyy identiteetin muodostumiseen. Tutkimuksen keskeisiä löydöksiä ovat kolme johtopäätelmää. Sääntely on muuntunut valtiovetoisesta kohti yhteissääntelyä, ja osin myös kohti itsesääntelyä, eli valta on hajaantunut. Toiseksi, kansallisia ikärajoja puoltaa kansallisidentiteettiin liittyvä kansallisten arvojen vaaliminen. Kolmanneksi, lasten turvallisen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta sääntelyä puoltavat hallinnan ja toimintavalmius -teorioiden näkemys valtiosta väestön hyvän elämän edellytysten luojana.