Features of Pronunciation Contributing to Intelligibility and Comprehensibility in L1 Finnish Speakers ́ L2 English - Laitinen, Jarno (2022)
Maisterintutkielmani keskittyy puheen ymmärrettävyyteen vaikuttavien piirteiden tutkimiseen äidinkielenään suomea puhuvien englannin kielessä. Englannin globaali asema alati kasvavana yleiskielenä, lingua francana, on siirtänyt puheen opettamisen painopisteen syntyperäisenkaltaisesta osaamisesta keskinäiseen ymmärrykseen, koska suurin osa englannin nykyisistä käyttäjistä ei puhu sitä äidinkielenään. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, mitkä puheen piirteet ovat oleellisia ymmärrettävyyden kannalta. Tämän lisäksi tutkimuskohteinani ovat eroavatko englantia äidinkielenään puhuvien ja englantia toisena kielenään puhuvien ymmärrettävyysarviot toisistaan sekä auttaako saman äidinkielen jakaminen ymmärtämään vieraskielistä puhetta paremmin (ns. shared language benefit).