Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten intervalliharjoittelu vaikuttaa maksimaaliseen rasvojen hapetuskykyyn ja sitä vastaavaan kuormitusintensiteettiin. Lisäksi selvitettiin, vaikuttaako harjoittelun toteuttaminen kylmässä tai ympäristössä mahdollisten muutosten suuntaan tai suuruut...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Komppa, Eelis
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Kandityö
Kieli:fin
Julkaistu: 2022
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/81600
_version_ 1826225812159856640
author Komppa, Eelis
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Komppa, Eelis Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Komppa, Eelis Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Komppa, Eelis
datasource_str_mv jyx
description Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten intervalliharjoittelu vaikuttaa maksimaaliseen rasvojen hapetuskykyyn ja sitä vastaavaan kuormitusintensiteettiin. Lisäksi selvitettiin, vaikuttaako harjoittelun toteuttaminen kylmässä tai ympäristössä mahdollisten muutosten suuntaan tai suuruuteen. Tämä opinnäytetyö toteutettiin osana FT Dominique Gagnonin (Laurentian University) tutkimusta “Lämpötilan vaikutukset mitokondrioiden oksidatiivisen fosforylaation, rasvakudoksen ja luustolihaksen aineenvaihdunnan säätelyssä: havaintoja metabolomiikasta ja transkriptomiikasta”. Joukko terveitä miehiä ja naisia teki polkupyöräergometrilla intervalliharjoittelua seitsemän viikon ajan kahdessa ryhmässä. Toinen ryhmä harjoitteli huoneenlämmössä (25 °C) ja toinen kylmässä (0 °C). Ennen harjoittelujaksoa ja sen jälkeen tutkittavat osallistuivat antropometrisiin mittauksiin ja suorittivat nousujohteisen kuormitustestin, jossa kerättiin hengityskaasuaineisto maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) sekä maksimaalisen rasvojen hapetuskyvyn (MFO) ja sitä vastaavan suhteellisen kuormitusintensiteetin (Fatmax) määrittämiseksi. Intervention aikaansaamien muutosten löytämiseksi verrattiin tutkittuja muuttujia alku- ja lopputestien välillä. Lisäksi kylmän ympäristön mahdolliset vaikutukset intervention aikaansaamiin muutoksiin pyrittiin löytämään vertaamalla toisiinsa eri ryhmien tulosten muutoksia. Ryhmässä, joka harjoitteli huoneenlämmössä, VO2max kasvoi keskimäärin 2,78 ± 2,81 ml/kg/min, ja MFO vastaavasti 0,10 ± 0,18 g/min. Ryhmässä, joka harjoitteli kylmässä, VO2max kasvoi keskimäärin 3,32 ± 3,57 ml/kg/min, mutta MFO ei kasvanut tilastollisesti merkitsevästi. Fatmax ei muuttunut tilastollisesti merkitsevästi kummassakaan ryhmässä. Tulokset tukevat aiempia havaintoja, joiden mukaan intervalliharjoittelulla voidaan kehittää maksimaalista rasvojen hapetuskykyä, mutta merkittävien rasva-aineenvaihdunnan muutosten havaitseminen on hengityskaasujen avulla haasteellista. Harjoitteluympäristön lämpötilalla ei tämän opinnäytetyön perusteella havaittu merkittävää vaikutusta intervalliharjoittelun aiheuttamiin rasva-aineenvaihdunnan vasteisiin.
first_indexed 2024-09-11T08:52:31Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Pullinen, Teemu", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Gagnon, Dominique", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Komppa, Eelis", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2022-06-09T12:15:59Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2022-06-09T12:15:59Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2022", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/81600", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n opinn\u00e4ytety\u00f6n tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, miten intervalliharjoittelu vaikuttaa maksimaaliseen rasvojen hapetuskykyyn ja sit\u00e4 vastaavaan kuormitusintensiteettiin. Lis\u00e4ksi selvitettiin, vaikuttaako harjoittelun toteuttaminen kylm\u00e4ss\u00e4 tai ymp\u00e4rist\u00f6ss\u00e4 mahdollisten muutosten suuntaan tai suuruuteen. T\u00e4m\u00e4 opinn\u00e4ytety\u00f6 toteutettiin osana FT Dominique Gagnonin (Laurentian University) tutkimusta \u201cL\u00e4mp\u00f6tilan vaikutukset mitokondrioiden oksidatiivisen fosforylaation, rasvakudoksen ja luustolihaksen aineenvaihdunnan s\u00e4\u00e4telyss\u00e4: havaintoja metabolomiikasta ja transkriptomiikasta\u201d.\nJoukko terveit\u00e4 miehi\u00e4 ja naisia teki polkupy\u00f6r\u00e4ergometrilla intervalliharjoittelua seitsem\u00e4n viikon ajan kahdessa ryhm\u00e4ss\u00e4. Toinen ryhm\u00e4 harjoitteli huoneenl\u00e4mm\u00f6ss\u00e4 (25 \u00b0C) ja toinen kylm\u00e4ss\u00e4 (0 \u00b0C). Ennen harjoittelujaksoa ja sen j\u00e4lkeen tutkittavat osallistuivat antropometrisiin mittauksiin ja suorittivat nousujohteisen kuormitustestin, jossa ker\u00e4ttiin hengityskaasuaineisto maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) sek\u00e4 maksimaalisen rasvojen hapetuskyvyn (MFO) ja sit\u00e4 vastaavan suhteellisen kuormitusintensiteetin (Fatmax) m\u00e4\u00e4ritt\u00e4miseksi. Intervention aikaansaamien muutosten l\u00f6yt\u00e4miseksi verrattiin tutkittuja muuttujia alku- ja lopputestien v\u00e4lill\u00e4. Lis\u00e4ksi kylm\u00e4n ymp\u00e4rist\u00f6n mahdolliset vaikutukset intervention aikaansaamiin muutoksiin pyrittiin l\u00f6yt\u00e4m\u00e4\u00e4n vertaamalla toisiinsa eri ryhmien tulosten muutoksia.\nRyhm\u00e4ss\u00e4, joka harjoitteli huoneenl\u00e4mm\u00f6ss\u00e4, VO2max kasvoi keskim\u00e4\u00e4rin 2,78 \u00b1 2,81 ml/kg/min, ja MFO vastaavasti 0,10 \u00b1 0,18 g/min. Ryhm\u00e4ss\u00e4, joka harjoitteli kylm\u00e4ss\u00e4, VO2max kasvoi keskim\u00e4\u00e4rin 3,32 \u00b1 3,57 ml/kg/min, mutta MFO ei kasvanut tilastollisesti merkitsev\u00e4sti. Fatmax ei muuttunut tilastollisesti merkitsev\u00e4sti kummassakaan ryhm\u00e4ss\u00e4. Tulokset tukevat aiempia havaintoja, joiden mukaan intervalliharjoittelulla voidaan kehitt\u00e4\u00e4 maksimaalista rasvojen hapetuskyky\u00e4, mutta merkitt\u00e4vien rasva-aineenvaihdunnan muutosten havaitseminen on hengityskaasujen avulla haasteellista. Harjoitteluymp\u00e4rist\u00f6n l\u00e4mp\u00f6tilalla ei t\u00e4m\u00e4n opinn\u00e4ytety\u00f6n perusteella havaittu merkitt\u00e4v\u00e4\u00e4 vaikutusta intervalliharjoittelun aiheuttamiin rasva-aineenvaihdunnan vasteisiin.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2022-06-09T12:15:59Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2022-06-09T12:15:59Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2022", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "59", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ep\u00e4suora kalorimetria", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kylm\u00e4", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "fatmax", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "MFO", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "maximal fat oxidation", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kylm\u00e4ss\u00e4 ja termoneutraalissa ymp\u00e4rist\u00f6ss\u00e4 tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202206093208", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Exercise Physiology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5011", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "harjoittelu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "intervalliharjoittelu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "liikunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_81600
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:49Z
main_date 2022-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2022
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/24f424f2-d7d4-46d1-a68e-8044b5d05250\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202206093208.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2022
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Komppa, Eelis Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen epäsuora kalorimetria kylmä fatmax MFO maximal fat oxidation Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 rasvat harjoittelu intervalliharjoittelu liikunta
title Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen
title_full Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen
title_fullStr Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen
title_full_unstemmed Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen
title_short Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen
title_sort kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen
title_txtP Kylmässä ja termoneutraalissa ympäristössä tehdyn intervalliharjoittelun vaikutukset maksimaaliseen rasvojen hapetukseen
topic epäsuora kalorimetria kylmä fatmax MFO maximal fat oxidation Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 rasvat harjoittelu intervalliharjoittelu liikunta
topic_facet 5011 Exercise Physiology Liikuntafysiologia MFO epäsuora kalorimetria fatmax harjoittelu intervalliharjoittelu kylmä liikunta maximal fat oxidation rasvat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/81600 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202206093208
work_keys_str_mv AT komppaeelis kylmässäjatermoneutraalissaympäristössätehdynintervalliharjoittelunvaikutuksetmaksim