Tekoälyn hyödyntäminen graafisen muotoilijan näkökulmasta - Impiö, Johannes (2022)
Tekoälyn hyödyntämisen niin teollisuudessa kuin ihmisten arkikäytössä kasvavat jatkuvasti. Tekoälyn ohjelmistoja on alettu soveltamaan kasvavasti myös luovien alojen töissä, jonka avulla luovan alan tekijät ovat saaneet lukuisia mielenkiintoisia työkaluja itselleen. Uuden teknologian käyttöönotto tuo perinteisesti vastustusta niiltä, jotka kokevat oman nykyisen työnsä uhatuksi. Työn kuva kehittyy ja muuttaa muotoaan tekoälyn ansiosta ja samalla se luo myös uudenlaisia työtehtäviä ja työskentelytapoja. Tekoälyn käyttöönotto ja soveltaminen muotoilijan omiin työtehtäviin vaatii vahvaa ymmärrystä muotoilijan omasta alasta ja rohkeutta lähteä kokeilemaan uusia työkaluja luovan prosessin työvaiheissa. Tekoälyn ei ole tarkoitus poistaa muotoilijan työn roolia, vaan tarjota uusia mahdollisuuksia työskentelyyn ja tarjota luovalle työlle enemmän tilaa poistaen automatisoimalla yksinkertaiset, toistoa vaativat tehtävät. Tämä kirjallisuuskatsaus avaa tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia graafisen muotoilijan näkökulmasta ja tutkii tekokälyn käyttöönottoa luovien prosessien eri vaiheissa.